Prehlada i nicanje zuba imaju iste simptome

Kako da olakšate bebi prve muke?

Mlečni zubi kreću sa rastom oko šestog meseca, i niču sve do treće godine, kada se pojavljuju poslednji kutnjaci odnosno petice. Do navršene treće godine, mališani bi trebalo da imaju dvadeset mlečnih zuba, a simptomi do kojih dolazi prilikom nicanja razlikuju se od deteta do deteta. Dok si neki mališani jako plačljivi i neraspoloženi, drugi kroz ovaj period prođu gotov bez ikakvih problema.

62319_zubici_630x0

Međutim, plakanje nije jedini simptom koji se javlja kod dece kojoj niču zubi. Kod mnogih mališana se javljaju i fizički simptomi poput kašlja, odbijanja hrane, povišene temperature i retke stolice, što jako podseća na prehladu, kaže stomatolog Zoran Bušetić.

 

– To su sasvim normalni simptomi koji se javljaju kod dece, i oko toga ne treba brinuti. Često mogu da se pobrkaju sa prehladom, a najbolji način da ih razlikujete jeste da vodite računa o bebinim desnima. Ako znate u kom periodu zubi niču, i ako vidite d su detetu desni crvene i natečene, verovatno je u pitanju izbijanje zuba – kaže dr Bušetić.

 

- Oglasi -

Ako se ovakvi simptomu zadrže duže od dva dana, nije na odmet obratiti se pedijatru. Visoku temperaturu obavezno treba skidati, a kod dijareje detetu dajte što više tečnosti. Što se bola i neprijatnosti tiče, većina dece će biti razdražljiva i plačljiva, ali im tu teško možete pomoći.

 

– Postoje razna pomagala i glodalice koje su specijalno napravljene za ovo, jer deci osećaj pritiska na desni pomaže. Takođe, postoje i kreme sa blagim anesteticima, ali istina je da roditelji jednostavno moraju da sačekaju da ovaj period prođe – savetuje naš sagovornik.

 

Glodalice možete držati u frižideru, jer će hladna plastika takođe pomoći detetu. Međutim, vodite računa da ove spravice uvek budu čiste, a u ovom periodu su deca sklona stavljanj u usta sve ga i svačega, pa treba posebno povesti računa da dete ne krene da žvaće nešto prljavo.

647

A nakon što su zubi iznikli, potrebno je posvetiti im posebnu pažnju. Prvi zubi se peru vlažnom gazom, tako što se kratkim pokretima trljaju u pravcu od desni kad gornjoj ivici zuba. Prva poseta stomatologu bi trebalo da bude oko sedmog ili osmog meseca, kada se pojave prvi sekutići.

 

DOMAĆI LEKOVI

  Čajevi od kamilice, žalfije i nane od davnina se koriste za ublažavanje bolova kod izbijanja zuba. Skuvajte neki od ovih čajeva, ostavite da se dobro ohladi, pa onda namočite prst i time lagano masirajte bebi desni. Žalfija i kamilica su posebno delotvorne, jer imaju antibakterijska svojstva, a mališanima se prilikom proseca izrastanja zuba često inficiraju desni i usna duplja. Ovakva masaža će opustiti bebu i umanjiti bol.

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)