Prekretnice u razvoju mališana kojih roditelji najčešće nisu svesni

0

Postoje trenuci u razvoju dece kojih se svi roditelji sećaju.

To su oni slavni momenti kada shvatate da vaša beba raste i koje želite da zauvek nosite u svom sećanju. Oni uključuju bebin prvi osmeh, reči i svakako korake. To su trenuci za koje roditelji znaju da dolaze i raduju im se. Međutim, prekretnice u razvoju deteta se ne završavaju na ovim slatkim trenucima.

Postoje i one prekretnice kojih roditelji nisu svesni, a na koje bi zaista trebalo obratiti pažnju. Otkrivamo najvažnije među njima, koje su često neupadljive i deluju prilično nebitno.

- Oglasi -

OBARANJE STVARI

Kada dete počne po kući da obara stvari ili da to čini igrajući se sa svojim igračkama, to obično prilično iritira roditelje. Međutim, ova „iritantna navika“ je neverovatan uvid u razvoj deteta. To je zapravo znak da dete uči šta su to uzrok i posledica. Ono lagano počinje da uviđa da će ako nešto baci, to pasti na zemlju. Takođe, ako napravi veliku kulu od kocaka i gurne je, ona će se srušiti.

IMITACIJA

Nešto što će svakom roditelju biti vrlo simpatično je da vidi svoj odraz u svom detetu. Ne misli se na sličnost između roditelja i deteta, već na to da ono imitira mamu ili tatu. Dete to može uraditi pokretom ruku, nogu, izrazom lica ili rečima. Neverovatno je to da bebe sa svega 8 meseci imaju sposobnost da imitiraju svoje roditelje.

POKAZIVANJE EMPATIJE

Empatija je nešto čemu moramo da naučimo svoju decu, ali ona se dešava i prirodno. Deca primećuju stvari koje se dešavaju oko njih iako ih još uvek ne razumeju. Ako ste primetili da vaš mališan reaguje ako je neko u njegovoj blizini tužan, nudeći mu svoj zagrljaj, to je znak da je otkrio empatiju. Takođe, empatija uključuje i deljenje igračaka sa drugom decom.

MAŠTOVITA IGRA

Kako vaša beba postaje veća, ona istovremeno pokazuje veće interesovanje za svoje igračke. Možda ćete jednog dana samo otkriti kako sedi u uglu sobe i priča sa svojim igračkama. To je znak da se ona prepušta maštovitoj igri u kojoj igračke oživljavaju, što predstavlja ogromnu prekretnicu. Možda njena igra nema mnogo smisla za vas, ali je važno zapamtiti ovu detetovu prekretnicu.

Foto pixabay
Autor/Izvor zenskimagazin

- Advertisement -

Komentara
Loading...