PRENETA TRUDNOĆA :KAD POSTAJE OPASNO ?

0

Postoje dva tipa prenete trudnoće: one koje su stvarno prošle termin porođaja i one kod kojih je termin pogrešno izračunat

trudnica

foto.pinterest

Jedna od prvih stvari koje žene žele da saznaju pošto otkriju da su trudne je termin porođaja. Vreme do tog datuma se nestrpljivo odbrojava, nedeja po nedelju, ali ponekad se desi da očekivani datum dođe i prođe, a vaše dete ne pokazuje interes za izlazak na svet. Trudnoća prosečno traje 40 nedelja, ali normalno je očekivati porođaj dve nedelje pre ili posle termina. Nedelje do porođaja se broje od prvog dana posednje menstruacije. Oko 10 posto normalnih trudnoća traje duže od 42 nedelje.

Postoje dva tipa prenete trudnoće: one koje su stvarno prošle termin porođaja i one kod kojih je termin pogrešno izračunat. Ukoliko su zaista prošle 42 nedelje trudnoće, tada postoji povećani rizik za zdravlje majke i deteta. Važno je naglasiti da je 95 posto novorođenčadi rođenih između 42 i 44 nedelje potpuno zdravo. U većini slučajeva, ne postoji poseban uzrok prenete trudnoće. Smatra se da udela imaju nasleđe i hormonski činioci.

Glavni razlozi za zabrinutost
Najčešće su deca rođena posle termina porođaja potpuno zdrava. No, vrlo mali broj prenetih trudnoća završava se smrću deteta. Ovaj rizik se povećava sa svakom nedeljom, do 10 na 1000 prenetih trudnoća koje traju duže od 43 nedelje. Zbog toga će vaš lekar redovno pratiti stanje vašeg deteta posle 40. ili 41. nedelje trudnoće.

Neki lekari žele da smanje rizike prenete trudnoće tako da porode dete do 42. nedelje. U većini slučajeva metoda posmatranja i čekanja je takođe u redu. Često je teško znati šta je najbolje učiniti unutar 2 nedelje posle termina porođaja. Obzirom da se u tom periodu redovno prati stanje ploda, ukoliko akušer utvrdi da je dete na bilo koji način ugroženo, porođaj se može indukovati ili dovršiti carskim rezom. Ukoliko nema znakova ugroženosti, može se čekati, ali ne duže od stvarne 41. nedelje. Tada je potrebno podstaći porođaj veštačkim putem.

Sporne dve nedelje
U tom trenutku u trudnoći, bebina veličina može komplikovati vaginalni porođaj. U nekim slučajevima odumiranje posteljice može da ugrozi detetovu sposobnost da napreduje u materici. Kod prenetih trudnoća povećava se rizik pojave mekonijuma u plodovoj vodi. Mekonijum je detetova stolica, a njegova prisutnost znači da je detetu već probava proradila u materici, što može da uzrokuje probleme s disanjem ili infekcije nakon rođenja.

Ako se vi i vaš lekar odlučite za izazivanje porođaja, možda će vam dati lekove kako bi se vaš cerviks omekšao i otvorio. Ako je vaša amnionska vreća još uvek netaknuta, vaš lekar će je možda probušiti. Ako je potrebno, takođe vam može dati lekove za izazivanje kontrakcija. Beba koja je prevelika za prolaz kroz majčinu karlicu moraće biti izvađena carskim rezom.

- Oglasi -

Izgled prenetog deteta
Preneta beba može imati dugo mršavo telo bez belkastog sloja verniksa koji oblaže kožu fetusa, predugačke nokte, dehidriranu, smeđe-zelenkasto obojenu ili pak ošetećenu kožu te smežurane ruke.

Dok čekate porođaj
Izdržite još malo, sad ste u završnoj fazi! Iskoristite još to vreme za odmaranje i prilagođavanje novoj situaciji. Prihvatite emocije. Osećaji frustracije i razočaranja su sasvim normalni. Sigurno niste želeli da vam se trudnoća oduži. Iskoristite dodatno vreme – spavajte i odmarajte dok možete. Dovršavajte uređenje dečje sobe, napunite frižider dodatnom hranom, napravite popis ljudi koje ćete obavestiti o rođenju.

Slobodno planirajte svoje vreme – vaš lekar će možda želeti da budete u blizini doma, ali to ne znači da morate propustiti novi film u bioskopu, večeru u restoranu ili šetnju parkom. Ne bojte se da planirate “normalne stvari“ samo zato što ćete ih možda morati otkazati u zadnji čas.

Tretirajte s oprezom “prirodne metode“ izazivanja poroda – Znamo da vam je dosta velikog stomaka, pritiska i iščekivanja i da ste u iskušenju da isprobate “prirodne“ načine za izazivanja trudova koje ste možda čuli od prijateljica ili našli na internetu, kao što je uzimanje začinjene hrane, vruće kupke ili seksa. Neke taktike su opuštajuće, druge nemaju smisla, a neke bi vam mogle učiniti više zla nego koristi. Pre nego bilo šta isprobate, savetujte se sa svojim lekarom. Budite redovno u kontaktu s lekarom jer vas očekuju česti pregledi dok se beba ne rodi. Pobrinite se da znate šta treba da učinite ako mislite da su vam počeli trudovi.

izvor.bebac.com

PODELITE OVO I SA DRUGIM TRUDNICAMA :* HVALA

POGLEDAJTE

GAK Narodni front – Rodjenje i prvi minuti, sati i dani u zivotu Vaše bebe (VIDEO)

 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...