PREOKRET Još jedna šansa za povraćaj PDV za bebi opremu

0

Ukoliko se do 1.februara ne promeni Zakon o finansijskoj podršci porodici, roditelji će i dalje moći da podnose zatev za povraćaj PDV – a za opremu za bebe, kažu u Poreskoj upravi.

Izmenama zakona o porezu na dodatu vrednost definitivno se ukida povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će primena te odredbe početi tek kada stupi na snagu Zakon o brizi o porodici, kojim treba da se reguliše iznose roditeljskog dodatka. Međutim, dok se to ne dogodi roditelji će i dalje moći da podnose zahtev za povraćaj PDV -a.
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da reguliše iznos dečijeg dodatka, nije još ušao u skupštinsku proceduru i male su šanse da bude izglasan do 1. februara.
Kako objašnjavaju u Poreskoj upravi, ukoliko se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ne usvoji do 1.februara, kreće se sa redovnom procedurom povraćaja PDV-a.
Roditelji koji su sačuvali račune moći će da ih predaju za povraćaj PDV -a u periodu od 1. do 15. februara, a u proseku može im biti vraćeno između 12.000 i 16.000 dinara godišnje.

Kako smo ranije već pisali, ukidanje PDV je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana. Odluka Vlade Srbije je da se ukine povrat PDV- a, a da se poveća roditeljski dodatak. Ono što se i dalje ne zna, jeste iznos za koji će se povećati kao ni podatak o tome ko će sve imati prava na taj povećan iznos.
Ukidanje povraćaja PDV-a na opremu za bebe najavljeno je pre četiri meseca i tada je “Blic” napravio računicu za koliko bi roditeljski dodatak trebalo da bude povećan.
Prema našim proračunima, porodice sa decom do najviše dve godine starosti mogle bi da dobiju 4.000 dinara više. Naime, iznos refundacije PDV za opremu za bebe u 2016. godini je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara.

izvor. mediaportal.rs

Komentara
Loading...