Prepoznajte nedostatak vitamina i minerala kod dece

0

Nedostatak vitamina i minerala! Obratite pažnju na jasne znakove nedostatka vitamina koji su neophodni za pravilan razvoj dece.

Nedostatak vitamina i minerala se kod dece javlja i češće nego što biste očekivali, a sve to je uzrok njihove jednolične ishrane, upozorava doktorka pedijatrije i neonatolog, Paskal.

Kako prenosi Times India, doktorka tvrdi da je hrana koju deca najčešće konzumiraju jednolična i nimalo nije hranjiva.

Pored toga, navodi ona, deca sve češće konzumiraju namirnice pune rafinisanog šećera, kao i prerađenu hranu koja nije bogata nutritivnim vrednostima.

To, između ostalog, dovodi i do nedostatka vitamina.
S obzirom na to da nedostatak vitamina i minerala kod dece može postati ozbiljan problem koji je glavni i vodeći uzročnih brojnih oboljenja, važno je uvideti i prepoznati različite znakove deficita, te ga i nadoknaditi pravilnom ishranom.

U nastavku saznajte kako prepoznati nedostatak pojedinih vitamina.

 

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A dovodi do suvih očiju, smeđih mrlja na beonjači ali i do čestih infekcija stomaka kao i disajnih puteva kod dece.

 

- Oglasi -

Nedostatak vitamina B

Nedostatak kompleksa vitamina B dovodi do slabog apetita, slabosti i razdražljivosti, kao i do kašnjenja u razvoju. Pored toga, česte su i promene raspoloženja.

 

Nedostatak vitamina C

Deca koja imaju manjak vitamina C u svom organizmu često imaju probleme sa oticanjem desni kao i njihovim krvarenjem tokom pranja zuba. Pored toga, neretko imaju izrazito suvu kosu i bolove u zglobovima.

 

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju (bolest koja se kod male dece naziva „rahitis“).

Kao rezultat toga, kosti nogu se mogu „savijati“. Osim toga, nedostatak vitamina D takođe može dovesti do sporijeg prohodavanja, usporenog nicanja zubića kao i povećanog rizika od preloma kostiju.

 

Nedostatak kalcijuma

Nedostatak kalcijuma je obično prouzrokovan nedostatkom vitamina D, pa su i simptomi uglavnom povezani sa nedostatkom istog vitamina.

Pored već navedenih simptoma mogu se pojaviti i grčevi u mišićima.

 

Nedostatak gvožđa

Umor, nedostatak koncentracije, razdražljivost kao i slab apetit karakteristični su za nedostatak gvožđa.

Foto FreePik
Autor/Izvor b92

- Advertisement -

Komentara
Loading...