Pretporođajni odlasci na preglede

0

Pretporođajni pregledi

pregledi -predporodjaj
Mnoge žene koje sumnjaju da su trudne, uradiće kućni test na trudnoću pre posete doktoru. Neki doktori će želeti da zvanično potvrde postojanje trudnoće putem testa urina ili analize krvi. Nakon što je trudnoća potvrđena, Vaš lekar će se ili odmah dogovoriti sa Vama oko prvog pregleda ili će Vam dati kontakt zdravstvenog radnika kod koga ćete zakazati pregled.

Šta će Vas lekar pitati tokom pretporođajnih pregleda
Tokom prvog pregleda, kako bi stekao što detaljniju predstavu o Vašem zdravstvenom stanju, kao i o Vašim očekivanjima u vezi sa trudnoćom i porođajem, Vaš lekar će morati da Vas pita o:

• Medicinskoj istoriji i o Vašem i partnerovom načinu života.
• Detaljima vezanim za prošle trudnoće i o porodičnoj istoriji bolesti. Takođe će Vas pitati o načinu ishrane, da li ste pušač, da li konzumirate alkohol i da li redovno uzimate neke lekove.
• Datumu poslednje menstruacije, kako bi mogao da odredi termin Vašeg porođaja. Kako bi se utvrdio datum porođaja, takođe Vam može ponuditi pregled ultrazvukom; ovo se uglavnom radi u 12. nedelji trudnoće.
• Različitim mogućnostima porođaja. Na primer, da li ste odlučili da se porodite kod kuće ili u porodilištu. Ukoliko imate ovaj izbor, ne morate odmah da odlučite. Vaš lekar Vas takođe može pitati u kojoj zdravstvenoj ustanovi biste želeli da imate ultrazvučne preglede.
• Vaš lekar će razgovarati sa Vama o tome kako želite da hranite Vašu bebu, tj. da li želite da je dojite ili da je hranite na flašicu.

Testovi u trudnoći
Pored medicinske istorije, Vaš doktor će na prvom pregledu pričati sa Vama i o nekim rutinskim proverama. To su analiza krvi i urina, ali na Vama je da odlučite želite li ili ne da uradite ove testove. U zavisnosti od stadijuma trudnoće, Vaš lekar može takođe da:
• Posluša otkucaje srca Vaše bebe koristeći aparat za slušanje otkucaja srca
• Zabeleži Vašu visinu i težinu
 Pitanja za Vašeg lekara
Vaš prvi pregled je idealna prilika da pitate Vašeg lekara sve što želite da znate o trudnoći i porođaju. Nije važno ako Vam se čini da su neka pitanja banalna ili glupa. On je tu da Vam da savete koji su Vam potrebni.
Nemojte da brinete ako se nakon pregleda setite još nekih pitanja koje biste želeli da mu postavite. Imaćete još nekoliko zakazanih pregleda u narednim mesecima.
Koliko često ću ići kod lekara?
Ukoliko Vam je ovo prva trudnoća, možete očekivati da ćete imati oko 10 pregleda. Kako trudnoća bude odmicala, tako će i oni će biti češći. Tačan broj zakazanih pregleda će zavisiti od toga da li imate visokorizičnu trudnoću ili ne. Pogledajte odeljak o ultrazvučnim pregledima  kako biste saznali koje vrste snimanja će Vaš doktor obaviti.
izvor.aptaclub.rs/
Komentara
Loading...