Priča jedne mame : INDUKOVANI PORODJAJ !!

0

Započinje priču naša čitateljka koja je želela da ostane anonimna za javnost ! 

Imam 22godine,i tako posle silnih rezultata,biopsija,snimanja kanala-produvavanja,raznih intervencija posle 2.godine borbe kad samo se najmanje nadali ostala sam trudna bez ikakvih terapija.

indukovani-porodjaj-prica

24decembra saznajemo da čekamo našeg malog andjela,tata je želeo ćerkicu,meni je bilo svejedno,i već u četvrtom mesecu se video pol i tati je ispunjena zelja 🙂 .

Trudnoća kao iz snova. 21.avgust termin porodjaja,dogovor sa doktorkom da se porodim 19.avgusta jer je tad dežurna pa ćemo izazvati porodjaj,ja jedva čekam,porodićeš se časkom,beba nije krupna,ultrazvuk pokazao 3400g.

19.avgust u 15:00 uključili meni indukciju,posle pola sata dobijem injekciju za brže otvaranje,i onda polako počinju muke (slatke koje sad imaju smisla) dobijem temperaturu,visok pritisak,povraćanje koje je bilo na svakih 10min,posle sat vremena ja otvorena jedan prst,snizili pritisak,probušili vodenjak ( ništa ne boli,kao što žene pričaju,skoro pa zagolica) 🙂 ,još jedna injekcija od koje se samo spava,vrtoglavica,posle 20min počinju i kontrakcije,a ja otvorena idalje jedan prst,dolaze babice,doktorka na red je „masaža grlica“ to je najgore i najbolnije od svega.

Na 10min su se smenjivali da me masiraju izdržala sam i to ajmo na CTG meni kontakcije skaču od 0-100 izmedju ne postoji,tada počinje povraćanje bukvalno bez prestanka,vrate me u sobu da još čekamo negde oko 21:00. Što se tiče doktorke za nju imam samo reči hvale al i za ostale,inače radi se o porodilištu u Kruševcu…Sa mnom su u sobi došle pet žena sve sam ih ja ispratila,za jednu sam najviše čekala i želela njen porodjaj jer je bila puna sa vaškama jelte u 21.veku koja je ležala bas do mene,rekla ja sestrama,stavili joj kapu al ona skida znoji se one kao mravi a ja kosu dugu,tako da sam se i toga bojala .

Gledala njihov porodjaj,nisam se plašila,oko 22:00 otorena sam negde oko 3-4 prsta ništa čekamo da ležim samo na desnom boku a tu su bolovi strašni,ajde opet na CTG kontakcije naponi ogromni,beba visoko neće da gura,grlić tvrd,opet masaže i još jedna inekcija,zbog velike vrtoglavice i povraćanje ostala sam u porodjajnoj sali i bila non stop priključena na CTG zbog bebe,rekli su mi da samo lepo dišem zbog bebe koliko god je bilo moguće ja sam se trudila,negde oko 1h otvorena ja 7-8 prsta,počinje porodjaj,sestre,babice,moja doktorka i pozvala je još jednog dr u pomoć:)

Otvorena ja baš kako treba,guram,napinjem se,dajem svoj maksimum,babica i dr legli na stomak da guraju bebu pošto je visoko ništa. Onda doktor koji je prisustvovao mom porodjaju samo je rekao hitno ultrazvuk donesite,baš su brzo i doneli pogleda on mene,doktorku pokusajmo još jednom,ja guram al beba neće vratila se nazad i grlić se poprečio…ništa
Onda čujem oni medju sobom beba više nema plodovu vodu a vratila gore,nije u kanalu,obmotana pupčana vrpca,ako čekamo još moraće da na vakum a tada je već njen život ugrožen…Onda sam ja trazila da me vode na carski,rekli su polako,odlučicemo ako treba.

01:20 probali smo još jednom,nije išlo,taj dr je stajao sa strane I gledao,ustao,podigao slušalicu: „Pripremite se za hitan carski“ Idemo odmah,nema više vremena za čekanje,ona je iscrpljena samo što se ne onesvesti,beba neće da izadje,prišo mi i rekao diši duboku da snadbevaš bebu kiseonikom i nikako se ne napinji,prosto nemoguće imaš ogromne napone a da se suzdržiš,sreca anesteziolog je bio spreman,spremili su sve za 5-10min.

I na svet je došla moja princezica 

Bude me,jedva su me probudili iz anestezije,čujem samo reci: „Ajde Marija,budi se,diši,diši,ajde jel znaš šta si dobila“ Ja odgovaram :“Pa ,dete “ 😀
Izvode me iz sale smeštaju u sobu,dolazi doktorka: „Čestitam dobila si vrlo lepu bebu, 4100g,50dugu,35cm obim glave,sve je u redu“ a ja idalje ne znam šta me snaslo,dolaze sestre ja tražim da vidim bebu,oni ne može morate da se odmorite imali ste naporan porodjaj sutra kad se odmorite.

Sama sam bila u sobi,tek ujutru je stizalo društvo,ostalim ženama koje su se posle mene porodile,donose bebu,meni ne,onda opet briga,tek kasnije dolazi dečiji pedijatar da kaže da je sa mjom bebom sve u redu,ali je beba mnogo izmorena,izmučena,da je mnogo plakala i da mora u inkubator,kad počnete da ustajete dovešće vas neko da je vidite,onda dolaze babice ostalim ženama donese bebe,oni se maze sa njima,plaču,a ja umirem od brige i želje da vidim moju bebu,tako da plačem i ja.

Drugi dan opet ne donose bebu,ali sam tada i ja počela da šetam tako da idem da je vidim,MOJ MALI ANDJEO,MOJA VALENTINA SPAVA,SUZDRŽAVAM SE DA NE PLAČEM,jer su mi tako rekli da ne ometam druge bebe u inkubatoru,prošlo 5min morala sam da izadjem.

Treći dan,ostale bebe su već uveliko sa mamama,doje,ja još nemam ni mleka…Uveče dolazi pedijatar kaže da beba više nije u inkubatoru od sutra je sa vama,čini mi se skočila bih od sreće 🙂 Posle pola sata,stiglo je i mleko,curi na sve strane 😀

Četvrti dan donose bebu,ajde da sisa,ma kakvi nema pojma,navikla je tamo na flašicu i nikako neće da prihvati,plače ona,plačem ja,dodju babice malo pokažu al dok oni drže ona kao i vuče čim se pomere plakanje… i tako danima,ja sve se nadam sutra će bolje biće ceo dan sa mnom. Peti dan dobila žuticu,opet nije sa mnom…

Šesti dan ujutru je donose,ja primam terapiju,ne mogu sad da je dojim kasnije,oni mi je vrati nahranjenu i tako u krug.

Osmi dan nas puste kući,beba je bila bolesna,zapušen nos,ja sve srećna što ćemo kući,sad će ona da sisa,nema flašice e onda tek počinje plakanje i plakanje…Sisa,al non stop gladna,meni grudi mekane,muzem se mleka skoro pa ništa,i tako smo se mučile dve nedelje,onda je ona slabo napredovala,ja mleko posle ništa tako da smo prešli na adaptirano mleko,i od tog mučenja od rodjenja je postalo jedna plačljiva beba,ali divna i preslatka kao i svaka beba,sad je naša sreća velika devojka,napunila je 3.meseca… line9

PORUKA ZA BUDUĆE MAME 

Tako da drage moje,jeste duga priča i neko neće moći da je čita ali procitajte makar poentu i poslušajte moj savet: „Drage trudnice-buduce mame, NIKAKO bez preke potrebe nemojte zahtevati il se složiti sa doktorom da izazivate porodjaj ukoliko je sve u redu,pustite da priroda učini svoje.. Srećno svima 🙂

Veliko hvala našoj čitateljki na ovoj jako poučnoj priči . Malenoj princezici želim divno i bezbrižno detinjstvo a roditeljima da uživaju u svakom novom danu :*

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !!

autor priče :anonimna mama 

izvor.devetmeseci.com

I OVE PRIČE SU OSVOJILE VAŠA SRCA 

Komentara
Loading...