PRIČA JEDNE MAME : Volela bih da sam znala ovo o oporavku nakon carskog reza

0

Moja druga trudnoća završila se neočekivano carskim rezom i dok sam se trudila da prikupim što više informacija, opet su postajale stvari koje nisam znala o carskom rezu, a jedna od njih je i oporavak nakon njega.

Svaka žena je individua za sebe i svaka će imati drugačije iskustvo, naravno, ali evo šta je ono što ja mogu da podelim sa vama kada je reč o oporavku nakon carskog reza:

Morate da budete strpljivi

Nakon carskog reza, moja mama i suprug radili su apsolutno sve umesto mene, pa čak su i uspavljivali sina. Hej, to je ono što bi ja trebalo da radim! S obzirom da sam inače takva po prirodi, nisam mogla da izdržim da se vratim u normalu. Želela sam da dokažem da mogu ponovo da budem ona stara ja. Budući da sam se nakon prve dve nedelje osećala bolje, toliko da mogu da hodam okolo, odlučila sam da počnem i da obavljam neke kućne poslove kao što je skupljanje prljavog veša ili trčanje s mojim starijim detetom. Uprkos tome što mi je sve to bilo izričito zabranjeno, smatrala sam da mogu. Pogrešno! Na teži način sam saznala da prisiljavanje tela da uradi nešto za šta nije spremno može samo još više odložiti oporavak.

Oporavak može biti težak i za vaše starije dete

Ovo je bio najteži i najneočekivaniji deo oporavka nakon carskog reza. Rečeno mi je da ne smem da podižem apsolutno ništa sem bebe. Međutim, imala sam i devetnaestomesečnog sina koji je jedva čekao svoj red. Ako svemu tome dodamo da nije bio preterano radostan zbog novog člana porodice, možete da zamislite kako mu je bilo kada njega nisam htela da podignem. Nije mogao da razume zbog čega je tako i odjednom je postao hladan i ljut. Mislio je da više ne želim da provodim vreme sa njim. Nikada u svom životu nisam pomišljala da nešto može da utiče na naš odnos, a kada se to desilo brinula sam može li ponovo uopšte biti kao pre. Srećom, sve je bilo po starom onog trenutka kada sam povratila svoju snagu i uzela u naručje svog mališana.

Lekovi protiv bolova nisu vaši neprijatelji

Nakon otprilike četiri sata bez bola trećeg dana od carskog reza, bila sam sigurna da bi to bilo to što se bolova tiče – neće mi više biti potrebni lekovi. Malo je bolelo, ali ništa toliko strašno što jedna super mama ne može podneti. Međutim, nije bilo potrebno puno kako bih shvatila da sam pogrešila kada sam prestala da pijem lekove. Probudila sam se u sred noći previjajući se od bolova, ne mogavši čak da dohvatim ni kutiju s lekovima.

Razmatranje vaše stolice postaće sasvim normalna stvar

Najmanje nekoliko dana. Pre nego što napustite bolnicu, vaš doktor će morati da zna da li ispuštate gasove, kao i da li imate normalne pokrete creva. Iz tog razloga postavljaće vam neka prilično direkta i pomalo neprijatna pitanja. Ja sam bila prilično stidljiva da odgovaram na neka, što je donekle i normalno, budući da o tome ne razgovaram ni sa kim, a posebno ne sa poptpunim strancima.

Smeh nije baš najpoželjniji

Kada sam bila u krevetu, oporavljajući se polako od operacije, vreme sam uglavnom provodila listajući svoj Fejsbuk i gledajući smešne Jujtjub snimke. Vrlo brzo sam shvatila da smeh nikako nije dobra ideja nakon carskog reza. Imala sam utisak da mi konci lagano pucaju. Dobra stvar je da znate da, ukoliko osetite da ćete da kinete ili se zakašljete, nasmejete, treba da stavite jastuk preko konca i lagano pritisnete. To stvarno pomaže.

Tuširanje je komplikovano

Možda nikada niste ispustili sapun dok se tuširate, ali, garantujem da će vam se to desiti kada se budete oporavljali od carskog reza. Osim ako nemate nekog u kupatilu ko će to uraditi umesto vas, trebalo bi da zavežete kanap za sapun. Podizanje sapuna neće biti opcija neko vreme. A što se tiče prva dva tuširanja nakon carskog reza, vaš partner će verovatno morati da vas istušira od kolena na dole.

Krvarenje ne treba da vas iznenadi

Izvinjavam se ako ću nekoga da uplašim, ali postporođajno krvarenje nakon carskog reza prepalo me je na smrt. Nakon vaginalnog porođaja, doživela sam ono što smatram “normalnim” krvarenjem. Ovo drugi put bilo je najmanje duplo od toga. Prvog dana kada je sestra došla da promeni higijenski uložak frapirala sam se od količine krvi na njemu i uplašeno pitala da li je to normalno. Nasmejala se i ubeđivala me da je sve to u redu. Postporođajna “menstruacija” nastavila su u večnost, ali mi je doktor rekao i da je to normalno. Zato se pripremite i nemojte da mislite da će biti isto kao vaše prethodno iskustvo.

autor.priče anonimna mama 

PROČITAJTE I OVE PRIČE 

Komentara
Loading...