PRIČA MAME OLIVERE :Pet minuta kao pet godina

0

Čudno je kako nam godine nekada prolaze kao minute, a minute mogu biti kao godine. Upravo to se meni desilo.

15555066_10210347705202633_2099962580_n

FOTO. privatna arhiva mame Olivere

Devet mjeseci uživanja u trudnoći, iščekivanje mog malog dječaka, kupovina stvari, sređivanje sobe, beskrajne radosti.

Termin mi je bio 14.10. Nije bilo još nikakvih znakova uskorog porođaja. Na pregledu mi je doktorica rekla da, ako porođaj ne krene kroz sedam dana, odem u bolnicu ležati, pa da me tamo prate. 17.10. su se pojavile kontrakcije na svakih 10min ali nije bilo bolova. Ponovo sam otišla na pregled, gdje mi je ctg pokazao da imam najjače kontrakcije ali mi je doktorica na pregledu rekla da su lažne i da nisam otvorena i vratila me kući.

Trudnoću sam vodila u privatnoj klinici, tako da mi ona nije mogla ni biti na porođaju ni dalje mi pomoći. Kontrakcije su tako trajale četiri dana, do porođaja. 20.10. sam smještena u bolnicu na odjel. patologije, tamo su mi opet radili ctg koji je pokazao opet najjače kontrakcije i to na svake 3min. Na ultrazvuku sam to rekla nekoj doktorici koja mi nije vjerovala, uz konstataciju: „Pa evo ovdje ste već 2min i niste imali kontrakciju“, završila pregled, kaže da nisam otvorena i poslala me u sobu.

21.10. ujutru u 5:30 mi je pukao vodenjak. Na odjelu je bila samo sestra koja me pregledala jer dežurni doktor nije htio da dođe da me pregleda, čak se na sestru izgalamio što ga sad zove a meni tek pukao vodenjak. Ni on nije vjerovao da toliko dugo imam kontrakcije. Sestra nije smjela da me drži na odjelu takvu nego me poslala u rađaonu. Tu me dočekala doktorica koja se kiselo nasmijala kad je čula da sam trudnoću vodila privatno, rekla mi da sam otvorena 1cm i da ću se načekati

U 11h otvorena 1,5cm i priključili mi drip. U 14h otvorena 2cm, pojačavaju dripove, a i meni pojačavaju bolovi. U 16h jedva 3,5cm a bolovi nepodnošljivi. U 17h dobijam unaprijed dogovoreni epidural i bolovi popuštaju ali se i dalje sporo otvaram. U 18h otvorena 4,5cm i pitam doktoricu zašto mi ne bi uradili carski rez, a njen je odgovor bio: „Ma hajde, otvorićeš se ti, samo ćeš čekati“. Kaže da bebi ne može ništa biti iako je vodenjak pukao prije 12h. U 19:30 otvorena 5cm, pa me podižu da idem šetati da se brže otvorim.

STRAH -TUGA -SRCE MI SE ZALEDILO 

U 20:30 me vraćaju na sto i onda kreće ono što me obilježilo za čitav život… Beba počinje panično da se trese a ctg pokazuje preko 200 otkucaja srca i pišti. U roku od nekoliko sekundi svi se stvaraju oko mene i govore mi da beba ima tahikardiju i da se guši. Doktorica blijeda i govori da moramo hitni carski, drugi u letu pripremaju krevet i mene. Anesteziolog mi pojačava dozu epidurala a sestre me skidaju i prevlače na drugi krevet i trčeći me vode u salu.

Dok me vode ja plačem jer više ne osjećam nijedan njegov pokret. Kroz glavu mi prolaze slike stvari koje sam kupila za njega, kolijevke koja ga čeka, muževe sreće kad sam mu rekla da će postati tata… Molim Boga, a i doktore, samo da njega spase a ja kako prođem.

Dolazimo u salu, spremaju sve za sekundu, osjećam kako me režu i kako ga vade iz stomaka. Ne čujem plač, u sali tišina. U tom momentu više ni o čemu ne razmišljam, mozak se zaledio. Čujem kako ga oživljavaju i nakon jedne minute, najduže i najgore u životu, čujem najljepši zvuk – plač mog dragog dječaka. Plačem i ja, od sreće. Doktorima na licu olakšanje i sreća, donose mi da poljubim debeli obraz i nose ga na odjel. Momčina 4,3kg i 55cm. Ljubav moja, moje sve. Hvala Bogu pa se dobro završilo ali je bilo u zadnji čas.line9

PORUKA ZA BUDUĆE MAME 

Ono što bih da vam poručim je, da se borite za svoju bebu i da slušate svoj instinkt. Ja da sam znala da će tako na kraju biti, uradila bih sve da se carski rez uradi ranije. I doktori mogu pogriješiti a nama naše bebe niko ne može zamijeniti.

Hvala mami Oliveri što je priču podelila sa nama i malenom borcu želim divno i bezbrižno detinjstvo :* 

autor priče . mama Olivera 

izvor.devetmeseci.net

I OVE PRIČE SU OSVOJILE VAŠA SRCA

Komentara
Loading...