Priča mame Tamare : “ MOJA PODRŠKA DOJENJU !

0

Tokom trudnoće trudila sam se da se edukujem u vezi dojenja, išla u školicu za trudnice, na nekoliko predavanja i mislila sam da je to dovoljno. Nekako, podrazumevalo mi se da će mi dojenje ići lako i o adekvatnoj podršci nisam ni razmišljala.

Danas, da mogu da vratim vreme, edukovala bih se još više, ali na drugim mestima gde se priča o isključivom i dojenju na zahtev, gde bih saznala da dojenje nije samo hranjenje.. ne bih čitala razne portale a podršci bih dala najveći značaj, jer bez nje- sva informisanost je džabe.

Ta podrška je podrška okoline (žene iz okoline koje su DOJILE), poštovanje vaše odluke da dojite, i po meni najbitnija- PODRŠKA PARTNERA. Ja sam imala njega kojem je moja odluka da dojim bila isto toliko važna i koji me je podsećao na to koliko god je puta trebalo.
Tada nije ni bitno da li imamo podršku sistema..

- Oglasi -

Nažalost, u poslednje vreme svedočim neadekvatnim i neprofesionalnim savetima koje pedijatri daju majkama koje se nađu u izazovu sa dojenjem.

To govori koliko je učestalo da se pod „podrškom“ dojenju podrazumevaju babske i zastarele priče. Meni je to postalo zabrinjavajuće jer se majke sa punim poverenjem obraćaju lekarima dok oni, u nedostatku informacija, neretko dojenje osude na propast. Sistemu fali edukacije, fali mu empatije, lepe i tople reči uplašenoj porodilji.


FOTO.Privatna arhiva mame Tamare
TO JE PODRŠKA!

Takođe, jako je bitno da se buduće mame ne bombarduju rečima kako je dojenje bolno, zahtevno, kako vam ne gine mastitis itd..

Biće izazovnih momenata, to je sigurno, ali ako ste odlučne, za svaku prepreku ćete tražiti adekvatno rešenje i ne podleći iskušenju za adaptiranim mlekom.

To su oni najosetljiviji momenti kada umorne, iscrpljene od višesatnog dojenja i straha da je beba još uvek gladna- dobijete dobronameran „savet“ najbližih : „što se mučiš, daj mu dohranu“ ili „nemaš dovoljno mleka čim non stop sisa“..

Zato je trudnoća, posebno poslednjih par nedelja, pravi momenat da odvojite vreme za pripremu i informišete se o dojenju

❤️
iz ADEKVATNIH izvora (Unicef, SZO, mnogobrojne organizacije za podršku dojenju, savetnice za dojenje..)
autor priče . Tamara Paić
pripremila.urednica portala Sonja Milekić 
Foto freepik
Autor/Izvor devetmeseci

- Advertisement -

Komentara
Loading...