Prirodno lečenje ženskog steriliteta

0

Od zdravstvenih problema koji pogađaju savremene žene, ženski sterilitet je posebno delikatan. Sa širokom lepezom pratećih uzroka, ova pojava nosi izazove koji mogu trajati mesecima, pa i godinama.

 

Osim što je veoma rasprostranjen, sterilitet često prate stanja koja utiču na kompletno zdravlje žene. U pojedinim slučajevima, ona znatno mogu umanjiti ukupan kvalitet života.

Da bi se uopšte govorilo o sterilitetu, potrebno je da prođe najmanje godinu dana redovnih i nezaštićenih odnosa u vreme ovulacije, pri čemu trudnoća uporno izostaje. Žene se tada upućuju na niz pregleda radi otkrivanja konkretnih razloga. Oni mogu varirati od, uslovno rečeno, bezazlenih do ozbiljnih i kompleksnih, ali je sam proces lečenja mnogo lakši kada su oni poznati.

Foto: Pixabay

Šta sve može uzrokovati ženski sterilitet?

Da bi se precizirali uzroci neplodnosti, ženama je danas na raspolaganju najsavremenija medicinska dijagnostika. I sama pojava steriliteta retko kad se može posmatrati bez osvrta na celokupno zdravstveno stanje žene, što se najbolje vidi na osnovu njegovih uzroka. To najčešće mogu biti:

 • infekcije reproduktivnog sistema (bakterijske, virusne ili gljivične)
 • zapaljenja male karlice
 • izrasline na materici (miomi, fibroidi)
 • hormonski poremećaji
 • blokada jajnika
 • endometrioza
 • policistični jajnici
 • seksualno prenosive bolesti
 • anemija

Postoje i drugi uzroci, koji su uglavnom vezani za životni stil i svakodnevne navike. U njih spadaju pušenje i konzumiranje alkohola, prekomerna telesna težina, neuhranjenost, starosna dob (ukoliko žena ima preko 35 godina), loše navike u ishrani, bolni i nepravilni mesečni ciklusi, kao i prevelika izloženost stresu.

Od uzroka steriliteta zavisiće i metode lečenja, koje su neretko veoma kompleksne. One moraju obuhvatiti ne samo neplodnost i njene konkretne uzroke, već zahtevaju da im se pridruže i promene životnih navika u cilju poboljšanja zdravlja u celini.

 

Na sreću, moderna medicina nudi tretmane koji u najvećem broju slučajeva dovode do željenih rezultata. Na primer, vantelesna oplodnja, uz minimalne rizike po zdravlje, mnogim parovima omogućava da na kraju ostvare potomstvo.

No, da bi tretman zaista bio uspešan, i telo mora biti dobro pripremljeno. Zbog toga lečenje steriliteta mora početi i pre „standardnih“ medicinskih procedura.

Sem toga, sve više parova se odlučuje da savremene medicinske tretmane spoji sa tradicionalnim. Zato i prirodne metode lečenja streriliteta sve više dobijaju na popularnosti, i to sa razlogom.

 

Kako loše navike u ishrani utiču na slabiju plodnost

Upotreba prirodnih lekova nekada je bila jedini način lečenja steriliteta. Pokazalo se da oni ni danas ne gube na efikasnosti: bogati su supstancama koje pomažu u lečenju stanja koja uzrokuju žensku neplodnost, i na taj način prirodno uvećavaju šanse za začeće.

U prirodnom lečenju ženskog steriliteta prioritet se daje ishrani. Štaviše, loše dijetetske navike spadaju u glavne faktore rizika za pojavu ili pogoršanje zdravstvenih stanja koja uzrokuju neplodnost.

Foto: Pixabay

Sem toga, česta posledica loše ishrane je gojaznost, koja predstavlja i jedan od glavnih problema prilikom pokušaja začeća. Međutim, višak kilograma može ukazati i na stanja kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS).

U odnosu na druge poremećaje reproduktivnog zdravlja, PCOS je kod žena i najčešći uzrok neplodnosti. Uprkos težini ovog stanja i ozbiljnim posledicama, policistični jajnici i lečenje usko su povezani sa navikama u ishrani i stilom života.

Naime, u osnovi ovog sindroma je hormonski disbalans, što znači da tretman u većini slučajeva zahteva regulaciju lučenja hormona. To se najbolje postiže promenom životnih navika, pa su policistični jajnici i lečenje prirodnim metodama suštinski neodvojivi. Isto se odnosi i na ostala stanja koja mogu da dovedu do steriliteta (anemija, neredovni ciklusi i ostali hormonski poremećaji).

Saveti za pravilan režim ishrane

Kod prirodnog lečenja ženskog steriliteta, promene u ishrani je neophodno uvesti uz konsultaciju sa nutricionistom. Unos pojedinih sastojaka određuje se na osnovu potreba organizma, tačnije, samih uzroka steriliteta, a to je nemoguće utvrditi bez detaljnih lekarskih analiza.

 

Pored toga, žene bi u ishrani posebno trebalo da obrate pažnju na sledeće nutrijente:

 • Omega-3 masne kiseline – spadaju u esencijalne masti koje poboljšavaju propustljivost ćelijskih membrana (između ostalog i jajne ćelije). Preporučuje se konzumiranje masnijih vrsta ribe 2 do 3 puta nedeljno (sardine, skuša, haringa, losos), a ova hrana sadrži i dovoljne količine vitamina D. U namirnice bogate zdravim mastima spadaju i orasi, avokado, semenke lana i bundevino seme.

 

 • Antioksidansi – ova vrsta molekula sprečava oštećenje ćelija koje izazivaju slobodni radikali. Antioksidansi su važni za dobar imunitet, i zato u ishranu treba uvrstiti više namirnica bogatih vitaminom C (limun, narandža, grejpfrut, paradajz, paprika), vitaminom E (orašasti plodovi i avokado), karotenoidima (šargarepa i lisnato povrće) i polifenolima (bobičasto voće).

 

 • Vitamini i minerali – sastojci poput vitamina B kompleksa (B1, B6 i B12), kao i magnezijuma, gvožđa i gama-linoleinske kiseline takođe prirodno utiču na poboljšanje ženske plodnosti.

Ipak, žene koje planiraju trudnoću treba da budu oprezne kada konzumiraju sirovu hranu. Ona može otežati varenje, pa se preporučuje da ishrana bude bazirana na povrću kuvanom na pari.

Takođe, ako je neplodnost izazvana manjkom estrogena, savetuje se konzumiranje mahunarki koje sadrže fitoestrogene. Osim zdrave ishrane i uravnoteženih obroka, organizmu treba obezbediti i dovoljno tečnosti (2-3 litre dnevno), kao i umerenu fizičku aktivnost najmanje 30 minuta dnevno.

Foto: Pixxabay

Najefikasniji prirodni lekovi koji pomažu kod steriliteta

Neke od namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani predstavljaju pravu riznicu sastojaka koji podstiču žensku plodnost. Njihovi efekti su dobro poznati, a evo i koje lekovite biljke spadaju u najdelotvornije:

 • Cimet: koristan je u tretmanu ženske neplodnosti jer pozitivno utiče na funkciju jajnika. U ishrani se najčešće koristi kao dodatak poslasticama, ali se njime mogu „začiniti“ i čaj ili jogurt.

 

Cimet se preporučuje i u lečenju sindroma policističnih jajnika, kao i ostalih stanja koja mogu smanjiti plodnost (amenoreja, odnosno gubitak menstruacije, endometrioza ili infekcije kandidom). Ne bi ga trebalo konzumirati u većim količinama (više od 2 kašičice dnevno).

 • Malina: čaj od maline je efikasan za pročišćavanje jajovoda, a za poboljšanje plodnosti se savetuje konzumiranje 2-3 šolje dnevno.

 

 • Nar: osim što smanjuje šanse za pobačaj, ovo voće utiče na bolji protok krvi u materici i pomaže u pravilnom razvoju fetusa. Konzumira se u svežem obliku ili kao prirodno ceđeni sok, ali ga ne bi trebalo jesti u većim količinama.

 

 • Zlatna maka: koren zlatne ili peruanske make pokazao se efikasnim u lečenju steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Upotrebljava se kao suplemetnt u obliku praha ili tableta.

 

 • Žuti noćurak: ova biljka je bogata gama-linolenskom kiselinom koja podstiče pravilno lučenje hormona prostaglandina. Koristan je za žene koje imaju manjak ovog hormona. Najčešće se koristi kao ulje žutog noćurka, pri čemu je važno pri upotrebi slediti uputstvo proizvođača.

 

 • Konopljika: preporučuje se ženama kod kojih su problemi sa sterilitetom nastali usled hormonskog disbalansa i sindroma policističnih jajnika. Konopljika sadrži visok nivo prolaktina, i zbog toga je efikasna u podsticanju ovulacije.

 

Savetuje se da se suplementi ove biljke uzimaju uz konsultaciju sa lekarom. Pošto njeni sastojci utiču na proizvodnju određenih hormona, oprez se preporučuje ženama koje su imale rak dojke ili tumore pozitivne na estrogen. Kod žena koje su podvrgnute vantelesnoj oplodnji, ne savetuje se konzumiranje konopljike.

 

 • Urme: bogate su gvožđem, kao i vitaminima A, B i E, koji su važni za prirodno začeće i održavanje zdrave trudnoće. Zbog aktivnih supstanci koje podstiču plodnost, urme spadaju među prirodne lekove za sterilitet. Da bi se korisni sastojci uneli u dovoljnim količinama, preporučuje se svakodnevno konzumiranje 6 do 8 plodova ovog voća.

 

Foto Pixabay
Autor/Izvor Jelena Radojević
Komentara
Loading...