Koliko košta prisustvo oca na porodjaju i gde je besplatno

Prisustvo oca na porođaju se u nekim porodilištima u Srbiji dodatno naplaćuje. Raspitali smo se koliko košta, šta se “za taj novac dobije”, gde je besplatno…

Caucasian couple holding baby

Tragom vesti da očevi u Srbiji moraju da plate čak 17.000 dinara da bi prisustvovali porođaju svoje žene ili devojke, posetili smo nekoliko porodilišta da proverimo da li je to tačno.

- Oglasi -

U GAK “Narodni front” u Beogradu su nam rekli da očevi koji žele da “bodre” svoje dame tokom porođaja, za ovu uslugu neće morati dodatno da plaćaju, dok u porodilištu u Višegradskoj u Kliničkom centru Srbije, ta usluga košta 5.000 dinara.

“Ova suma se uplaćuje na račun KCS, a plaća se dodatno upravo zato što je to dodatna usluga”, rekla nam je Aleksandra Berić, ali nam nije objasnila na šta se taj novac, zapravo, troši jer budući tata osim bolničkog mantila, maske za lice i eventualno papuča, ne dobija ništa više.

Kada smo u KBC “Zvezdara” pitali koliko očevi moraju da plate ako žele da prisustvuju porođaju, dobili smo odgovor da su “za medije više puta obrađivali tu temu” i da “trenutno nisu zainteresovani za objavljvanje podataka o svojoj praksi”.

Kada je reč o privatnim porodilištima u Beogradu, tu se cene prisustva oca na porođaju kreću od 12.000 do 15.000 dinara.

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) “Dr Dragiša Mišović” kažu da ta mogućnost uopšte ne postoji.

U Kliničkom centru Vojvodine očevi ne mogu da prisustvuju porođaju jer za to nemaju uslove – sve žene su zajedno u sali, pa nikome ne bi bilo baš prijatno da tu budu još i muškarci.

U Kliničkom centru u Nišu očevi mogu da prisustvuju porođaju ukoliko to žele, a ova usluga tamo se ne naplaćuje dodatno.

Da li je muškarcu mesto u porođajnoj sali?

Očevi na porođaju i cene u regionu

Očevi u Sloveniji, recimo, mogu da prisustvuju porođaju, ali pre toga moraju da prođu određeni kurs i plate 30 evra, dok očevi u BiH plaćaju samo stvarne troškove prisustva: jednokratnu masku, mantil i zaštitu za obuću 20 konvertibilnih maraka (oko 10 evra).

U Kliničkom centru Crne Gore od 2014. godine je dozvoljeno da partner ili neki drugi član porodice prisustvuje porođaju, a to košta 79 evra. Oni koji se na to odluče, moraju da se jave mesec dana unapred u Klinički centar Crne Gore, kako bi prošli potrebnu obuku.

U Hrvatskoj su očevi koji žele da budu na porođaju ranije morali da plate 375 kuna (oko 50 evra), a od 2014. je ova usluga besplatna.

Autor: Nataša Petrović

Izvor: Mondo

PODELITE OVE INFORMACIJE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

PROČITAJTE I OVE DIVNE PRIČE NAŠIH MAMA GDE SU TATE PRISUSTVOVALI PORODJAJU

 

Komentara
Loading...