Problemi sa sluhom kod dece

Sve veći broj dece rađa se s problemima sa sluhom, ili, još gore, bez sluha. Svaki znak ranog gubitka sluha je opasan i može uticati na razvoj govora, za kojeg stručnjaci tvrde da se počinje u prvim mesecima života.

 

problemi sa sluhom kod dece

Nažalost, problemi sa sluhom kod dece se često ne dijagnostikuju na vreme. Velikom broju dece se problemi sa sluhom identifikuju tek u dobi od 2 godine. Srećom, postoje razne tehnike i načini pomoću kojih možete ranije primetiti probleme sa sluhom.

Koji su uzroci problema sa sluhom?

Deca dožive gubitak sluha zbog raznih uzroka, uključujući:

Upala uha

Upala uha se često javlja kod male dece jer kod njih Eustahijeva cev nije u potpunosti razvijena. Vrlo lako može doći do infekcije srednjeg uha i nakupljanja tečnosti iz bubne opne. Čak i ako bol nije prisutna, tečnost može oštetiti sluh barem privremeno. U teškim slučajevima, upala srednjeg uha može uzrokovati trajan gubitak sluha.

Genetika

Neka deca se rađaju s problemima sa sluhom koji mogu biti rezultat genetike ili problema u trudnoći i tokom porodjaja. Kod više od polovine dece koja imaju problema sa sluhom razlog je genetski faktor. Gubitak sluha mogu uzrokovati tegobe tokom trudnoće, kao što je gestacijski dijabetes i prevremeni porodjaj.

Stečeni gubitak sluha

Razni faktori mogu izazvati gubitak sluha kod dece, uključujući bolesti kao što su meningitis, rubeola, ovčje boginje ili grip. Povrede glave, vrlo glasni zvukovi i neki lekovi takođe mogu izazvati gubitak sluha.

Znaci i simptomi gubitka sluha

Kao roditelj, verovatno ćete prvi primetiti da nešto sa sluhom vašeg deteta nije u redu. Znaci na koje trebate obratiti pažnju su:

  • ne reaguje na glasne zvukove
  • ne reaguje na vaš glas
  • simptomi upale uha
  • dete često povlači i trlja uho
  • neprestano je razdražljivo
  • često traži da pojačate glasno televizor
  • dete je neraspoloženo
  • prisutna je groznica
  • žali se da ga uho boli

Ako sumnjate da vaše dete ima problema sa sluhom, svakako se obratite lekaru.

Dijagnostikovanje gubitka sluha

Mnoge bolnice primenjuju rutinske pretrage kod tek rođene dece. Neke bolnice rade pretrage samo kod dece koja imaju povećani rizik od nastanka gubitka sluha. Od pedijatra možete zatražiti pretragu koja će proveriti sluh vašeg deteta.

Lečenje

Lekovi

Pedijatar može da preporuči antibiotike ili neku drugu vrstu lekova za vaše dete.

Cevčica za uho

Ako pedijatar primeti da se stanje ne poboljšava verovatno će vam preporučiti da se detetu stavi cevčica u uho koja će uho osloboditi od viška vode i sprečiti infekciju.

Slušni aparati

Pedijatar će vas uputiti otorinolaringologu koji će preporučiti aparat koji najbolje odgovara vašem detetu. Sva deca starija od mesec dana smeju da koristite aparate.

Implantati

Mnoga deca i odrasli koriste elektronske uređaje koji poboljšavaju sluh. Implantati se obično koriste kod dece s ozbiljnijim problemima sa sluhom i u slučajevima kada slušni aparati nisu bili efikasni.

Ostali uređaju

Postoji niz uređaja koji će poboljšati sluh vašeg deteta. Posavjetujte se s otorinolaringologom o tome koji uređaj je najprikladniji za vaše dete.

Saveti za roditelje

Edukujte se

Razne web stranice, neprofitne organizacije i ustanove vas mogu obaveštavati o najnovijim slušnim aparatima i uređajima.

Komunicirajte

Pričajte s lekarem, partnerom i porodicom. Takođe se možete uključiti u grupu roditelja koji prolaze kroz isto što i vi.

Povežite se s detetom

Istraživanja su pokazala da deca, koja pate od problema sa sluhom, često osećaju da su socijalno izolovani. Kako biste svome detetu pomogli da se što bolje nosi sa svojim stanjem, razgovarajte s njim.

Ne zaboravite na sebe i vezu s partnerom

Briga o detetu s problemima sa sluhom vas može iscrpiti. Roditelji često zanemare sebe i odnos s partnerom. Zapamtite da na taj način svome detetu uopšte ne pomažete. Izdvojite vreme za sebe i partnera jer će vaše dete tada biti srećnije.

 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...