PROCEDURE :Prijem u porodilište šta treba da znate

0

Svako porodilište je za sebe ali ovo je obavezno !!

Prijemno odeljenje

Na prijemnom odeljenju će vas pregledati dežurni lekar. On će vas pregledati i utvrditi koliko je grlić otvoren (dobro bi bilo da je najmanje 2,5 centimetra). Lekar će takođe poslušati i srčane tonove bebe.

Postaviće vam par pitanja na koja je bitno da mu date odgovor:

  • Datum poslednje menstruacije / očekivani termin porođaja?
  • Da li imate kontrakcije, koliko dugo ih osećate već i na koliko se one javljaju?
  • Da li je došlo do prsnuća vodenjaka? Koje je boje bila plodova voda?

Ukoliko dežurni lekar utvrdi da je porođaj počeo, otvoriće vašu istoriju porođaja, a vi ćete se presvući i u pratnji dežurne sestre otići u porodilište.

Priprema

U sobi za pripremu procedura je sledeća:

  • Merenje pritiska
  • Ponovno merenje bebinih srčanih tonova slušalicama
  • Uzimanje karličnih mera

Mere karlice se uzimaju pelvimetrom (instrument koji podseća na šestar i od metala je) i santimetrom. Oblik i veličina karlice su od velikog značaja za dalji tok i način porođaja. Ova merenja u kombinaciji sa ultrazvučnom procenom veličine bebe, daju kompletnu sliku o mogućnostima da se beba rodi prirodnim putem.

Brijanje stidnog dela

Brijanje stidnog dela se obavlja kako bi se smanjila mogućnost infekcije bebe i lakše izvela epiziotomija i ušivanje, ako bude potrebno.

Davanje klizme

Klizma se obavlja da bi se ispraznila creva i time smanjio rizik od infekcije bebe, kao i više prostora za njen prolazak. Radi se tako što se u debelo crevo ubacuje topla voda sa sapunicom. Pre nego što krenete u porodilište, nemojte ništa jesti, kako ta hrana ne bi kasnije dospela u creva, nakon obavljene klizme.

Ukoliko na pregledu lekar utvrdi da je grlić materice prilično otvoren, postoji prsnuće vodenjaka i jake kontrakcije, neće biti vremena za kompletnu pripremu, veće ćete odmah ići u porođajni boks.

Nakon obavljene pripreme, ponovo će vas pregledati lekar. Moguće je da će vas tada i ultrazvučno pregledati, a priključiće vas i na CTG kako bi pratili bebine srčane tonove i vaše kontrakcije.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...