Profesor koji je lupio šamar učenici ima potpuno drugačiju priču od NAPADNUTIH ĐAKA

0

„HISTERISALA JE, UNELA MI SE U FACU I UŠTINULA ME“

Profesor Zoran Obradović koji je juče na času fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, nakon rasprave sa učenicima, učenici J. K. lupio šamar, uputio je medijima pismo u kom je ispričao svoju stranu incindeta koji je šokirao Srbiju.

Kako je naglasio, ovim „želi da odogovori na besomučne laži“ koje su pisane o njemu, jer „kao profesor i pedagog oseća moralnu obavezu da odbrani svoj ugled“.

– Dana 18.04.2019. godine za vreme trećeg časa na kojem je rađena analiza kontrolnog zadatka, učenica J.K. je bila nezadovoljna svojom ocenom koju je dobila, u pitanju je ocena jedan. Za dvojku je bilo potrebno da se ima 45 poena, a ona je imala 30 – započinje priču Obradović.

Kako je naveo, učenica je svoje nezadovoljstvo dobijenom ocenom „izražavala kroz histeričnu viku“.

– Opomenuo sam je i rekao da ne može tako da se ponaša, nakon čega je učenica sela na klupu i okrenula mi leđa. Na moja upozorenja, ona je odgovarala sa: „Niste vi nikakav čovek, ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa“ – tvdi Obradović.

On dodaje da je nakon toga J. K. uputio na razgovor kod direktora.

– Dete mi se na to unelo u facu i reklo: „Ajde izbaci me, ako možeš“ i uštinuvši me, onda se okrenula tako da me je kikom udarila po očima. U tom trenutku, u stanju neuračunjljivosti, za šta imam dokaz od psihijatra, ja sam je ošamario – kaže profesor fizike ove beogradske gimnazije.

Kako tvrdi, nakon toga je učenik P. P. ustao i tri puta me udario u glavu.

– Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu – kaže on.

Obrenodović dodaje je odlučio da protiv učenika J. K. i P. P. podnese krivičnu prijavu.

– Moje delanje putem šamara je bilo posledica nužne odbrane koja se desila u stanju neuračunljivosti.

Kako je juče za „Blic“ ispričao direktor ove škole, Miroslav Markićević, do incidenta je došlo u prepodnevnoj smeni.

– U prepodnevnoj smeni jedno odeljenje drugog razreda imalo je čas fizike. Kolega je doneo rezultate pismene provere znanja, a đaci su protestovali protiv toga kakve su ocene dobili. Krenuli su da se raspravljaju oko toga, profesor je više puta pozvao učenicu tog odeljenja da se smiri, a zatim je ošamario. Nastupio je opšti metež, deca su skočila da spreče incident i da odbrane drugaricu – kaže za „Blic“ Miroslav Markićević, direktor Sedme beogradske gimnazije.

Obavestili policiju

- Oglasi -

Prema priči Dragice Kitanović, školskog pedagoga, nakon što je profesor ošamario J. K., njena drugarica skočila je u odbranu, te je i ona dobila šamar. U želji da zaštite svoje školske drugarice, dečaci iz tog odeljenja su ustali i napali profesora.

– U međuvremenu, ja sam bio u školi sa pomoćnicom i pedagogom. Čuli smo vrisku dece i brzo se spustili do odeljenja, ali taj metež se vrlo brzo završio. Odveli smo profesora, razgovarali smo sa decom, obavestili smo Hitnu pomoć, policiju, kao i Ministarstvo prosvete – istakao je direktor Markićević.

Nakon što su pregledali učenike, lekari Hitne pomoći konstatovali su da nemaju povrede, dok je profesor Obradović zbog visokog pritiska, u pratnji policije, prevezen u Urgentni centar.

Disciplinski postupak

– Kolegu grize savest zbog toga što je uradio, ali to mu uopšte ne olakšava poziciju u kojoj se nalazi. Prosto, naš zakon deklariše nultu toleranciju na nasilje u školama. Šta se tačno dešavalo, utvrdiće se u disciplinskom postupku. Utvrđivanje tačnih okolnosti mora se obaviti u skladu sa pravilniku o protokolu postupanja ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Iza toga sledi svakako disciplinska odgovornost profesora, ali i, ukoliko se utvrdi, svih ostalih učesnika u događaju – kaže direktor Markićević.

Inače, prema saznanjima „Blica“, profesor Zvonko Obradović je u Sedmoj beogradskoj gimnaziji zaposlen od oktobra 2017. godine.

Loša poruka

Komentarišući jučerašnje događaje u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, školski psiholog Marina Nadejin Simić istakla je za „Blic“ da je takav postupak prosvetnog radnika za svaku osudu.

– U ovom slučaju ne samo da je ugrožena učenica škole nego je poslata jako loša poruka svima ostalima. Pretpostavljam da taj profesor ima neke svoje probleme, kada je napravio takav ispad. To nije baš tipična situacija… Na stranu što je to strogo zabranjeno, šta je dovelo do toga da udari učenicu? Bez obzira na to šta je dovelo do toga, toj devojčici će ostati trauma – rekla je Nadejin Simić.

Podneo zahtev da napusti školu

Iz Ministarstva prosvete kažu da su obavešteni šta se dogodilo u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, ali i navode da je profesor koji je ošamario devojčice podneo zahtev direktoru škole da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

– Profesor je prekršio član 111 i 112 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa – saopštili su iz Ministarstva.

Osuda nasilja

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je osudila nasilno ponašanje profesora fizike.

„Zgrožena sam ovim postupkom, kao žena i majka. U vremenu kada država čini sve da smanji nasilje, ogromnu pošast svakog društva, apsolutno je neprihvatljivo i za svaku osudu da bilo ko, a posebno prosvetni radnici, šamaraju decu. I dok se borimo da se nasilje nad ženama iskoreni, ukazujući svakodnevno da mlade, treba da učimo toleranciji, nenasilju i poštovanju, imamo situaciju da onaj ko treba da ih podučava, sprovodi upravo suprotno. Da li su to lekcije koje jedna devojčica treba da nauči, da je šamar normalna stvar“, rekla je ona.

BLIC

- Advertisement -

Komentara
Loading...