Promene u trudnoći

Mnogi svetski jezici namaju termin trudnoću koji je tako dobro opisuje kao naš izraz drugo stanje .

Šta je to drugačije kod vas : niz psihofizičkih promena od diskretnih u početku pa sve do upečatljivih kako trudnoća  napreduje . U ovom periodu kako se menja vaše telo tako se menja i vaša duša.

trudnica

Mučnine povraćanje i gadjenje- Javljaju se kod više od polovine trudnica,ali uglavnom spontano prestaju posle 16 nedelje trudnoće .Mučnina se pojačava kada je trudnica gladna .

Obratite pažnju na način ishrane-Savetujemo bam češće i manje obroke,uzimanje dovoljno tečnosti izbegavanje nadražujuće hrane i mirisa . Sami otkrijte šta vam pojačava mučninu i povraćanje,pa izbegavajte tu vrstu hrane i pića.Potražite pomoć lekara .

Loše varenje-Loše varenje se često javlja u trudnoći.Nastaje zbog opuštajućeg delovanja hormona progesterona na rad creva.Izbegavajte hranu koja vam smeta i obilne obroke.Jedite sporije i duže žvaćite hranu. Prilikom obroka sedite uspravno kako biste izbegli pritisak na stomak.

Gorušica-se najčešće javlja u trećem trimestru,zato što povećana materica gura želudac prema gore i izaziva vraćanje želudačne kiseline u jednjak ,što izaziva nadražaj grla.Uzimajte manje a češće obroke ,izbegavajte masna i začinjena jela,gazirana pića ,kiselo voće i sporije jedite . Odmarajte se posle obroka,spavajte sa uzdignutim uzglavljem. Ukoliko poremećaj ne prodje, obratite se za savet vašem lekaru.

Zatvor-Loše varenje u izvesnom periodu trudnoće izaziva zatvor.Uzrok leži u pojačanom lučenju hormona progesterona koji opušta mišie creva,čime se smanjuje njihova pokretljivost,a hrana se u njima duže zadržava.Smanjena fizička aktivnost pospešuje loše varenje i pojavu zatvora.Pijte dovoljno tečnosti jedite više hrane bogate vlaknima(pahuljice,žitarice,suvo voće ,pasulj,voće povrće) više šetajte i budite aktivni.

Šuljevi-(hemoroidi)nastaju zbog lošeg varenja i zatvora.To su proširene vene na analnom otvoru koje bole prilikom pražnjenja creva,a često i krvare.Preporučujemo vam promenu načina ishrane,redovno pražnjenje creva -redovne stolice i manje sedanja.Možete koristiti po preporuci lekara standardne kreme za lečenje hemoroida.

Proširene vene-se često javljaju u trudnoći.Većina simptoma povućiće se posle porodjaja.Možete koristiti čaraše za vene čime ćete smanjiti osećaj napetosti,otoka i bola,ali to neće sprečiti pojavu novih proširenja.

Vaginalni sekret-normalno je da se u trudnoći poveća količina vaginalnog sekreta.Redovno održavajte higijenu.Ako osetite peckanje,suvoću,neprijatan miris ili bol pri mokrenju,obratite se lekaru za savet,ispitivanje i lečenje.

Bolovi u krstima-nastaje zbog povećane težine,manje fizičke aktivnosti i nepravilnog držanja.Svakodnevno šetajte i vežbajte pod kontrolom i uz savet lekara,kako biste isključili pojavu bola u krstima zbog prevremenih kontrakcija materice.

 

 

Komentara
Loading...