Proslavio svoj prvi rođendan zahvaljujući kravljem srcu

Mali Ruben Veber-Džekson iz velike Britanije rođen je sa dva otvora u srcu. Disanje mu je bilo otežano i roditelji su se plašili najgoreg. Lekarima je, međutim, pošlo za rukom da tokom dve operacije nedostatke na dečakovom srcu otklone životinjskim tkivom, uzetim da kravljeg srca. Dečak je danas zdrav, diše normalno, a nedavno je proslavio i svoj prvi rođendan

466859_ruben2-foto-profimedia-rs_f

– Kada se rodio, bili smo presrećni i verovali smo da je sve u redu. Stalno sam govorila da je dobra beba, jer mnogo spava i veoma je miran. Očni kapci su mu, doduše, bili otečeni, a na jednoj fotografiji koju smo snimili vidi se i da su mu usne malo modre- priča Rubenova majka Petra (29).

Kada je beba imala dve nedelje primetili su, međutim, da joj je disanje otežano. Uznemireni roditelji su Rubena odveli kod lekara, ovaj ga je uputio u bolnicu, a tamo je utvrđeno da na srcu ima dve rupice i da mu je aorta sužena. To je značilo da mu je ugrožena cirkulacija- otuda neobično disanje i modre usne. Jedino rešenje bila je hitna operacija na otvorenom srcu. Za prvom je ubrzo usledila i druga, u kojoj su lekari upotrebili “zakrpe” od tkiva goveđeg srca, u proceduri poznatoj kao bovina perikardijalna angioplastika.

Intervencija je spasla Rubenov život, i omogućila mu da dočeka prvi rođendan sa roditeljima.

466863_ruben5-foto-profimedia-rs_f

Ne mogu ni da zamislim kakav bi nam život danas bio da smo ga izgubili, da ga nema. Na neki način, mislim da podsvesno to i sam zna – neobično je vesela beba i kao da želi da maksimalno uživa u životu. Mnogi su mi govorili da na mom mestu ne bi mogli da budu tako jaki, ali čovek zapravo ni ne zna koliko je jak dok se ne nađe u situaciji u kojoj nema izbora- zaključuje dečakova majka.

466860_ruben1-foto-profimedia-rs_f                                                                                                           Ruben posle godinu dana: zdrav i veseo dečak

izvor:blic.rs

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...