PRVI DEČAK ROĐEN OVE GODINE DOBIO JE 300.000 DINARA, A DEVOJČICE PO 150.000, EVO I ZAŠTO!

0

Grad Beograd nagradio je sa 300.000 dinara prvorođenog dečaka u 2019. godini, dok su dve najbrže devojčice dobile po 150.000 dinara.

Pojedinci su ovo, shvatili kao „udar na rodnu ravnopravnost“, pa su po društvenim mrežama osvanuli komentari u stilu „balkanski sindrom, samo muška deca se broje“, „muška imaju veće troškove“, „ma to ti je sve trudnička mafija“, „kao u sportu, dva takmičara imaju isto vreme pa dobiju po pola medalje“, „ovo sa prvorođenim bebama isto kao Loto, ako ima više sedmica, deli se premija“…

Ipak, u ovom slučaju stvarno ne postoji teorija zavere, barem kada je odnos muških i ženskih novorođenih beba. Naime, u prvom minutu 2019. godine, u dva različita beogradska porodilišta („Narodni front“ i „Višegradska“), rođene su dve curice, Nikolina i Iskra, dok je prvi dečak na svet došao znatno kasnije.

Kako Grad Beograd dodeljuje nagrade za prvog dečaka i devojčicu, kod bata nije bilo dileme, dok je kod curica, pošto je bilo nemoguće utvrditi ko je stvarno prvi rođen, odlučeno da predviđena suma od 300.000 dinara bude podeljena.

Slično je bilo i prošle godine. Tada je u prvim sekundama 2018. na svet došlo po dvoje dečaka i devojčica, pa je svako od njih dobio po 150.000 dinara.

E sad, druga je stvar što se ova dobra ideja pretvorila u „rat porodilišta“ gde će biti rođena prva beba u godini. Uostalom, dovoljno je malo matematike kako bi se shvatilo da ovde baš i nisu „čista posla“.

Naime, 1. januara 2018. godine, u prvih 15 minuta, rođeno je čak pet beba. Kada bi se takvim tempom nastavilo tokom 24 časa, u Beogradu bi za dan bilo rođeno 480 mališana, a prosečno ih na svet dođe 60-70.

ODLUKA IZ DECEMBRA 2016. GODINE

- Oglasi -

U njoj stoji da postoje određeni uslovi koji moraju da se ispune:

1. da je dete prvorođeno 1. januara;

2. da je dete živorođeno u porodilištu na teritoriji Beograda čiji je osnivač Republika Srbija;

3. da je porođaj započet prirodnim putem;

4. da je majka državljanin Republike Srbije.

Dakle, u ovoj odluci se ne spominje mogućnost podele novogodišnje čestitke, ali postoji član koji kaže da je moguće uložiti žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana.

izvor.blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...