Prvi pregled kod pedijatra

0

Prvi pregled kod pedijatra! Devet meseci ste sa nestrpljenjem iščekivali da upoznate svoje dete. Taj trenutak je došao i nakon porodilišta, sledeća destinacija za druženje je vaš dom.

To dragoceno, maleno stvorenje je sada napokon sa vama kod kuće.

Polako se uhodavate u rutinu i prilagođavate  novim obavezama. Bilo da ste već mama sa iskustvom ili vam je ovo prvo dete, sigurno već počinjete da postavljate različita pitanja.

Da li moja beba jede dovoljno? Da li napreduje? Zašto tako malo spava? Da li već počinju da je muče grčevi?

Prva kontrola kod pedijatra je odlična prilika da dobijete sve odgovore. Osim što će odgovoriti na sva vaša pitanja pedijatar će obaviti i kompletan pregled bebe.

Kada je vreme za bebinu prvu kontrolu?

 

Beba se na prvu kontrolu kod pedijatra najčešće vodi kada napuni mesec dana. Pregled se zakazuje u najbližem domu zdravlja.

U prvim danima nakon rođenja bebino zdravlje kontroliše ceo tim zdravstvenih radnika, a pre izlaska iz porodilišta bebu pregleda neonatolog. Nakon izlaska iz porodilišta bebino stanje kontroliše patronažna sestra koja dolazi na kućnu adresu.

Osim ako niste dobili preporuku da pedijatar ranije pregleda bebu, prvi kontrolu treba da zakažete kada ona napuni mesec dana.

U nekim slučajevima se prva kontrola zakazuje nedelju dana nakon izlaska iz porodilišta, kao na primer:

 • Ako je beba imala povišenu temperaturu
 • Ako je malo napredovala
 • Ako nije nimalo napredovala
 • Ako je u porodlištu imala veći pad telesne težine
 • Ako je imala poteškoća sa disanjem
 • Ukoliko postoje neki drugi zdravstveni problemi

 

Kako izgleda prva kontrola kod pedijatra?

Prvi pregled kod pedijatra, nakon dolaska kući iz porodilišta, je događaj koji roditelji željno iščekuju kako bi bili sigurni da se staraju o bebi na najbolji način i kako bi se uverili da je beba zdrava i da lepo napreduje.

U prvih mesec dana staranja o bebi, roditeljima se obično nagomilaju brojna pitanja, pa ne bi bilo loše da ih zapišete kako ne biste propustili da nešto važno pitate pedijatra.  

Redovne kontrole za bebe i novorođenčad se organizuju u tzv. savetovalištima za bebe koja postoje u domovima zdravlja.

Savetovališta mogu biti odvojena od ostatka pedijatrije i tu dolaze samo zdrava deca na redovne kontrole.

 

Merenje bebe

Na početku samog pregleda, pedijatrijska sestra će najpre izmeriti bebu. Ona će izmeriti bebinu telesnu težinu (TT), dužinu i obim glave.

Bebina telesna težina se meri na specijalnoj vagi, na koju se stavlja čista platnena pelena, a beba potom na nju.

Dok beba ne stane na noge u domu zdravlja će meriti njenu dužinu, a tek nakon toga visinu.

Dakle, na prvom pregledu će bebinu dužinu izmeriti tako što će je staviti u specijalni kalup koji liči na plitku kutiju bez poklopca.

Uz asistenciju roditelja sestra će izmeriti koliko je beba dugačka.

Ponekad se dešava da ta mera bude ista ili tek malo veća od one u porodilištu, pa roditelji pomisle da beba nije nimalo porasla. Istina je zapravo, da je na ovaj način teško izmeriti precizno dužinu, pa to može značiti da je prilikom merenja nakon porođaja upisana bebina dužina koja nije bila sasvim precizna.

Pedijatrijska sestra će izmeriti obim glave bebe savitljivim metrom i ovaj podatak takođe uneti u bebin zdravstveni karton kako bi se na narednim merenjima mogao pratiti bebin rast.

Nakon merenja roditelji sa bebom ulaze u ordinaciju, na pedijatrijski pregled.

 

Pregled bebe

- Oglasi -

Pedijatar će prvo uporediti podatke iz otpusne liste iz porodilišta i nove sa merenja.

Tako će steći uvid u to kojim tempom beba napreduje. On će takođe konsultovati grafikon rasta na kome su prikazane mere za očekivani obim glave za uzrast, i težina u odnosu na dužinu bebe.

Tokom prvog meseca beba poraste u proseku između 1.5 i 2.5 cm, a u težini dobije između 560 i 800g. Roditelji treba da znaju da je svaka beba specifična na svoj način, pa čak iako nije napredovala kao što to prosek predviđa, ne mora da znači da sa bebom nešto nije u redu.

Pedijatar će zatim detaljno pregledati bebu. Tokom pregleda on će kontrolisati:

 • Bebinu glavu i fontanelu
 • Oči, nos i uši
 • Bebin vrat
 • Stomak
 • Kožu – debljina potkožnog tkiva ukazuje na to da li se beba redovno hrani
 • Srce i pluća – pregled stetoskopom

Pedijatar će proveravati i motorički razvoj bebe, pogledaće u kom položaju beba leži, da li se oslanja na ručice i da li podiže glavicu.

Najzastupljeniji „problemi“ koji se mogu uočiti kod beba na kontroli su neadekvatan razvoj kukova, kriva stopala i tortikolis (krivi vrat). Tortikolis se kod bebe manifestuje naginjanjem glave ka ramenu uz rotaciju vrata i okretanjem lica ka suprotnoj strani. Ovi deformiteti se najčešće gube odrastanjem, ali ne sami od sebe, već uz adekvatno primenjenu fizioterapiju, odnosno vežbice koje roditelji izvode sa svojom bebom, a na preporuku doktora.

Ukoliko pedijatar tokom pregleda zaključi da postoji značajnije odstupanje u motoričkom razvoju ili uoči neki fiziološki problem ili deformitet, uputiće vas na dečjeg ortopeda, fizijatra ili drugog specijalistu.

Pedijatar će još testirati i bebine reflekse. Pravilno funkcionisanje svih refleksa ukazuje na to da bebin nervni sistem i mozak rade kako treba.

 • Refleks traženja usnama (rooting) – Kada bebi prstom dodirnete ugao usana ona automatski okreće glavu na tu stranu, a ustima pokušava da dohvati vaš prst. To je refleks koji omogućava bebi da pronađe izvor hrane.
 • Refleks sisanja – Bilo koji predmet koji se bebi nađe u ustima ona će probati da ga sisa. Ovaj refleks takođe bebi pomaže oko hranjenja.
 • Moro refleks – jedan  je od najvažnijih refleksa i podrazumeva reakciju bebe kada naglo izgubi podlogu ispod sebe ili usled glasnih zvučnih ili jakih svetlosnih nadražaja. Bebina reakcija na ovakve situcije bi trebalo da bude naglo širenje ruku i prstiju, zatim skupljanje u suprotnom pravcu kao da hoće da prigrli sebe. U isto vreme beba može ispružiti i noge.
 • Refleks hvatanja – ako dodirnete bebin dlan ili stopalo u korenu prstića, beba će ih zgrčiti.
 • Automatski hod – držeći bebu ispod pazuha tako da stopalima dodiruje tlo, pedijatar je naginje ka napred. Ona tada automatski počinje da pravi korake po podlozi.
 • Preskok– ako bebino stopalo naiđe na neku prepreku automatski pokušava da je preskoči.

Nakon detaljnog pregleda pedijatar će:

 •  Dati mišljenje o zdravstvenom stanju bebe i njenom napredovanju.
 • Reći će vam kada bebu treba da dovedete na narednu kontrolu.
 • Ukazaće na znake i simptome koje će zahtevati pregled kod pedijatra, mimo redovne kontrole.
 • Ukazaće vam kako da postupate ako kod bebe nastupi temperatura.
 • Ukazaće vam šta možete da očekujete u ponašanju bebe i kakav motorički razvoj možete očekivati u nedeljama koje dolaze.
 • Daće vam preporuke o dojenju i/ili dohrani ako je potrebno,
 • Daće vam preporuke o oblačenju, izvođenju i celokupnoj nezi bebe.
 • Daće vam preporuke o vežbicama i postupcima koji će podržati pravilan ravoj bebe.
 • Dobićete uput za prvu ultrazvučnu kontrolu kukova.
 • Na kraju će pedijatar odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

 

Vakcine

Ako je beba u porodilištu dobila prvu dozu HepB – vakcine protiv akutnog virusa hepatitisa B, na prvoj kontroli kod pedijatra bi trebalo da dobije drugu. 

Ova vakcina se dobro podnosi i reakcije se najčešće ne javljaju. Ako se i pojave one su lokalne – bol, otok i crvenilo, a opšte reakcije poput umora, slabosti i povišene temperature su retke.

U domu zdravlja ćete dobiti preporuku kako da primenite hladnu oblogu na mestu uboda i šta da činite u slučaju ukoliko dođe do neke reakcije.

Pedijatar će pogledati i ožiljak od BCG-a, vakcine protiv tuberkoloze koju je beba takođe primila u porodilištu.

Posle kontrole i vakcinacije najbolje je da bebu povedete kući gde ćete moći da pratite njeno stanje. Nastavite sa svojom dnevnom rutinom i uobičajenim aktivnostima. Mnogi roditelji se pitaju da li beba sme da se kupa posle vakcine i da li mesto uboda sme da se kvasi. Odgovor je potvrdan, beba sme da se kupa, ali uz oprez da mesto aplikacije vakcine ne bude tretirano previše toplom vodom tokom prva 24 sata.

Saznajte kako izgleda kalendar vakcinacije za vaše dete.

Šta poneti na prvu kontrolu kod pedijatra

 • Otpusnu listu iz porodilišta
 • Zdravstvenu knjižicu (ako je izrađena)
 • Komplet presvlaku za bebu (za slučaj nepredviđenih okolnosti)
 • Dve jednokratne pelene
 • Dve tetra pelene (jednu da postavite na podlogu za presvlačenje, a drugu za vagu i pregled)
 • Vlažne maramice

Iako izazovni i puni neizvesnosti prvi meseci sa bebom su i čarobni i neponovljivi.

Roditelji bi trebalo da znaju da je svaka beba individualno malo biće i da ne treba da je upoređuju sa drugim bebama.

Svaka beba ima svoj ritam kojim napreduje.

Probajte da budete pribrani i opušteni u izazovima sa kojima se suočavate, a za podršku i nedoumice uvek se možete obratiti svom pedijatru.

Foto FreePik
Autor/Izvor Bebo.club

- Advertisement -

Komentara
Loading...