Prvi zubići- kako ih negovati? (VIDEO)

0

Prvi zubići: Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče posebnom četkicom za zube ili vlažnom gazom.

 

Kada niknu prvi zubići (obično su to gornji ili donji sekutići), oni se peru vlažnom gazom, tako što se protrljaju od desni prema donjoj ivici.

Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji.

Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vreme i izvrsna masaža.

Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vreme beba treba samo da se igra sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju).

Kada niknu svi mlečni zubići, najbolje ih je negovati četkicom sa dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje – njome dete može početi samo vežbati pranje zubića.

 

Kada bi trebalo početi s korištenjem paste za zube?

Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života – i to dečje. Dečja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa.

Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Prvi zubići
Foto: Pixabay Prvi zubići

 

Kako da zubi ostanu zdravi?

Detetu od godinu dana piće umesto u flašici dajte u čaši ili šoljici. U dečjoj ishrani koristite što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost.

Dakle, ako se već gricka slatkiš i piju slatki sokovi, neka to bude samo ponekad.

Ne stavljajte u usta detetovu cuclu i pribor za jelo da bi se sprečio prenos bakterija u bebina usta.

Budite dobar primer, deca uče oponašajući vas.

Od pranja zuba napravite lep ritual – neka pranje zuba bude igra. I ponekad se poslužite trikovima – kada dete ne želi otvoriti usta vi recite: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često automatski otvore.

Ili zasmevajte dete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće.

Zubići – kako pomoći bebi 😬

Foto Pixabay
Komentara
Loading...