Prvo bebino letovanje – kada je pravo vreme i gde putovati

0

Mnogima je i planiranje putovanja sa partnerom ili prijateljima stresan i kompleksan posao, ali se svakako mnogo brže (i lakše) sporvede u delo nego kada se planovima pridruži još jedan, namlađi i najzahtevnji član zajednice.

Prvo putovajne sa bebom zahteva pažljivo i temeljno planiranje, pri čemu organizaciju samog puta, stvari za bebu i sve dodatne aksesoare treba prilagoditi osetljivim bebinim potrebama ali ukoliko se tome posvetite na vreme, put i boravak mogu biti jednako ispunjavajući i neosetni, kako za vas tako i za vašu bebu.

 

Kada je pravo vreme za prvo bebino letovanje?

Iako će se mnogim roditeljima učiniti rano, lekari, pedijatri i drugi stručnjaci kao odgovarajući period za prvo putovanje sa bebom uzimaju njenu starost od 3 meseca pa naviše. Jedina stvar koja je zapravo bitna pri odluci da putujete sa bebom, naročito ako je to bebino prvo putovanje, jeste da uzmete u obzir njeno celokupno zdravstveno i fizičko stanje, kao i to da se bebin ritam ne poremeti (previše).

Potrebne stvari za bebu najbolje je spakovati par dana ranije. Obavezno spakujte bebine omiljene stvari, kao i čitav higijenski pribor koji beba koristi i kod kuće.

 

Obratite pažnju na prevozno sredstvo

Prevozno sredstvo je verovatno i najvažnija i najzahtevnija odluka o kojoj roditelj treba dobro da razmisli. Kraća putovanja beba verovatno i neće previše osetiti, ali kada se radi o dalekim destinacijama – automobil verovatno nije najbolji izbor za vaše mezimče.

Stoga se roditelji na putovanju sa bebom odlučuju pre svega za voz, i to kušet kola, odnosno za kabinu sa krevetima. Ipak, najbolji i najpopularniji izbor za prvo bebino putovanje jeste avion.

Bebama se u avionu ne naplaćuje avio taksa, pa je za putovanje sa bebom avionom najčešće potrebno izdvojiti simboličnu svotu novca, što je samo 10% od ukupne cene avionske karte. Međutim, loša strana ovakvog puta jesu gužve na aerodromu dok čekate na ukrcavanje, kao i buka u avionu.

 

Gde putovati sa bebom? 

- Oglasi -

Pre same odluke da zakažete ili kupite aranžman za prvo putovanje sa bebom, potrebno je izvaditi svu bebinu dokumentaciju kao i saglasnost lekara da beba ide na svoje prvo putovanje i potvrdu da je beba primila sve potrebne vakcine. 

Pri odabiru destinacije, postarajte se da ona odgovara najmlađem članu vaše porodice. To su pre svega mesta onih koja nisu:

  • (previše) bučna, 
  • nisu previše vlažna ili suva (obratite pažnju i na vremensku prognozu), 
  • poseduju nekoliko apoteka u blizini smeštaja, 
  • poželjno i obližnji dom zdravlja ili kliniku
  • poseduju bebi-frendli sadržaj i usluge poput čuvanja dece
Foto: Pixabay

Destinacije koje obožavaju roditelji.

Kada su u pitanju letnje destinacije za prvo bebino putovanje, postoji nekoliko destinacija na koje roditelji sa tako malom decom obožavaju da odlaze. To su pre svega destinacije u Grčkoj, do kojih se lako i brzo dolazi, koje god prevozno sredstvo da odabrete.

Prelepe plaže, sitan pesak, veoma plitka voda i izrazito povoljna klima krasi odmarališta i ostrva kao što su Halkidiki, Sunny Resort, a ukoliko odberete i Lutraki letovanje iz snova na prvom bebinom, morskom pohodu, biće jedno od vaših najlepših letovanja.

Ukolko krenete put Turske, letovališta koja će zadovoljiti i vaše i potrebe vaše bebe, prema iskustvu roditelja su Bodrum sa Gumbetom, Marmaris i Ičmeler, Alanja i Kušadasi – kao povoljnije destinacije, a Antalija, Kemer i Belek kao nešto skuplje.

Mediteranska i egejska obala Turske ima suptropsku klimu, sličnu onoj u Grčkoj ili severnoj Italiji, pa ćete se lako prilagoditi i svakako uživati na letovanju u ovim zemljama.

Ukoliko ste odlučili da svoju bebu u njenim najranijim mescima upoznate sa čarima morske klime, talasa i peska, obezbedite joj što kvaliteteniji doživljaj koji možete. Bebine potrebe na moru nisu male, ali je uživanje u zajedničim dodirima i zagrljajima najlepša uspomena, i jedna od mnogih u nizu koje treba negovati na pravi način.

Foto Pixabay
Autor/Izvor Avokado

- Advertisement -

Komentara
Loading...