Prvo leto vaše bebe i njeno prvo iskustvo u bazenu ili moru

0

Donosimo nekoliko pravila o tome kako da svoju bebicu lakše upoznate sa vodom u bazenu. Posebnu pažnju obratite na četvrto pravilo!

 

Došlo je vreme da vaša zimska, jesenska ili proćetna beba pokvasi svoje slatke nogice u moru ili bazenu. Nemojte ni pod koju cenu svoj bebici uskratiti sate i sate zabave i rashlađenja u vrelim letnim danima.

5 roditeljskih grešaka koje mogu povećati rizik od davljenja dece na bazenima

Prvo pravilo bebe u vodi

Beba nikada, ali nikada ne sme ostati sama u bazenu, bazenčiću, ma ni u banjici sa vodom bez nadzora. Bez obzira koliko voda u bazenu bila plitka, živane bebice mogu brzo da se nađu s nosićem pod vodom, zagrcnuti  se ili se okliznuti i lupiti glavicom o tvrdo tlo.

Drugo pravilo

Bebu nikada ne stavljajte na jako podnevno sunce. Za kupanje odaberite topli dan i vodenu zabavu organizujte ujutro do 10.00 ili najkasnije do 11.00 sati, ili ipak popodne iza 16.00 ili 17.00 sati. Beba neka ima šeširić na glavi i obavezno je zaštitite kremom za sunčanje.

Nove preporuke pedijatara u vezi zaštite dece od prekomernog izlaganja suncu

Treće pravilo

Voda u bazenčiću ili kadici ne sme biti viša od visine bebinog pazuha kada je postavite u bazenčić. Vodu za kupanje ostavite nekoliko sati na suncu da se prirodno zagrije na temperaturu koja će u svakom slučaju biti nešto niža od temperature sunca i pružiti bebici osveženje čak i ako će se vama činiti previše topla.

Četvrto pravilo – Zabava!

Neka zabava ne izostane i neka vaša beba zavoli vodu i kupanje kroz mnogobrojne zabavne igrice u vodi. Za početak stavite bebine nogice vodu i dozvolite joj da se upozna s bazenom koji je mnogo veći od kadice u kojoj se svake večeri kupa, da oseti vodu i da je pripremite na uživanciju koja sledi. Potom joj nežno namočite bedra, stomačić i guzu, može malo i ručice, pa je stavite u vodu. Kad se ponovno malo privikne na temperaturu vode, možete joj namočiti i leđa i ramena, pa i glavicu. Ostavite bebu da neko vreme sama istražuje vodu, lupka ručicama po vodi, igra se s patkicama, brodićima i igračkama.Većina beba zabavljaće se sama u bazenu i bez vaše intervencije, ali toplu vodu možete iskoristiti i za razne potencajne igre kojima ćete dodatno stimulirati bebin razvoj, ali ju i dobro zabaviti.

U nastavku sledi nekoliko igrica koje se možete sa svojom bebom igrati u bazenčiću.

Kad si srećan

Uhvatite bebu jednom rukom ispod grudi a drugom između nogica s dlanom na donjem delu stomaka, okrenutu na stomak, tako da može slobodno mahati ručicama i nogicama. Položite je u vodu da joj glavica bude iznad vode i pevajte pesmicu. Istu igru možete ponoviti i tako da bebicu položite na leđa u vodi i držite je ispod leđa.

- Oglasi -

Kad si srećan ručicama maši, maši
Kad si srećan nogicama praši, praši
Kad si srećan po vodici jaši, jaši

“Vozite” bebu po bazenčiću na površini vode i dozvolite joj da slobodno maše udovima. Ova igra izvrstan je uvod u kasnije učenje plivanja.

Hopa cupa skoči

Bebica neka stoji u bazenčiću tako da je držite za rukice. Pevate joj brojalicu i na “tri” dozvolite da čučne u vodu i potom poskoči. Na taj način bebica će osetiti slobodno uranjanje u vodu, no ako niste još sigurni u sebe, pazite da joj voda skroz ne prekrije glavicu i lice.

Hopa cupa beba čuči
Hopa cupa beba skoči
I samo malo, malo, malo se smoči
Jedan, dva, tri

Kišica pada

Stavite bebu u bazenčić i uzmite malenu kanticu s poklopcem na rupice koji će imitirati kišu i raspršivati kapljice vode (za igru može poslužiti i obična plastična čašica od jogurta na čijem dnu ćete izbušiti nekoliko rupa). Napunite kanticu i prvo je šprickajte po ramenima, a potom uz donju pesmicu počnite bebu špricati nežno po glavici. Neka oseti vodu kako joj od tj+emena pada preko lica, a potom joj dozvolite da ona pokuša na isti način pošpricati patkicu ili neku drugu igračku koja s njom pliva u bazenu.

Kišica pada, pada
i kapljica biće kriva
što ova beba mala
raste kao gljiva

izvor klinfo.hr

Preporuke epidemiologa: 9 saveta za kupanje dece u kućnim bazenima

- Advertisement -

Komentara
Loading...