Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva 4 jednostavne metode kako da naučite vaše dete da pohvali sebe

0

Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva kako da naučite vaše dete da pohvali sebe, kako bi bilo samouverenije i zadovoljnije

Kao i u ostalim delovima vaspitanja, Milena Buđevac kaže da je neophodno da počnete od ličnog primera:

– Super je kada neko primeti naš trud i rad i postignuće. Socijalna smo bića, znači da nas neko „ugleda/čuje/vidi…Ali ako nas niko ne pohvali, a mi smo nešto postigli, malo ili veliko, da li to znači da to postignuće ne vredi? Apsolutno ne! Naučite dete da samo sebe „potapše po ramenu“, vidi vrednost sopstvenost zalaganja i uživa  u tome što je postiglo

Milena je otkrila četiri jasna alata koja treba da primenjujete da biste uspeli u ovome.

Lični primer

Kao i u svim sferama vaspitanja – Budite model kako se to radi! Možda je nekom krajnje jednostavno da skuva ručak, ali vama možda nije jer ne volite da kuvate i ne ide vam od ruke. Ipak, skuvali ste ručak tog dana – pohvalite sebe. Nevažno je ako nije najukusnije moguće ili tako kao što kuva što kuva vaša mama, kuma, svekrva. Znate i sami da se deca ugledaju na nas i da ono što im govorimo ima mnogo manje uticaja od onoga što radimo. Zato počnite od sebe, ako već to ne radite. Verujte mi, prijaće vam. Osvestićete svoje snage i veštine i osećaćete se samopouzdanije i zadovoljnije sobom. Podržavajući sebe mnogo bolje podržavate drugu, odnosno vašu decu.

Uvremljenost

Kada uvidite da dete nešto radi dobro ili se uzdržava da radi nešto loše, pohvalite ga odmah, dok se to dešava. Lakše će shvatiti i biće motiovisano da nastavi. Dobilo je pažnju i vrednovanje od onoga od koga je najviše priželjkuje.

Korektnost i iskrenost

Nemojte govoriti stvari poput – super si, sjajno, baš si se lepo ponašala i slično. Zašto? Jer dete ne zna šta to tačno znači! Budite vrlo jasni i prezicni  šta vam se dopalo – „Kako si lepo delio Betmena sa Lukom, što nisi štipao sestru, što si se trudio da ne prospeš“. Nemojte praktikovati lažne pohvale.

Unutrašnja motivacija

Pitanje: Kako si se osetio zbog toga? akivira osvešćivanje i prepoznavanje dobrog osećaja zbog nekog našeg truda i čini da sledeći put samo poželimo da ponovimo isto to da bismo se dobro osećali. Odnosno, unutrašnje smo motivisani i zato istrajavamo u tom ponašanju.

Foto Pexels
Autor/Izvor Informer.rs
Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online