Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva 4 jednostavne metode kako da naučite vaše dete da pohvali sebe

0

Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva kako da naučite vaše dete da pohvali sebe, kako bi bilo samouverenije i zadovoljnije

Kao i u ostalim delovima vaspitanja, Milena Buđevac kaže da je neophodno da počnete od ličnog primera:

– Super je kada neko primeti naš trud i rad i postignuće. Socijalna smo bića, znači da nas neko „ugleda/čuje/vidi…Ali ako nas niko ne pohvali, a mi smo nešto postigli, malo ili veliko, da li to znači da to postignuće ne vredi? Apsolutno ne! Naučite dete da samo sebe „potapše po ramenu“, vidi vrednost sopstvenost zalaganja i uživa  u tome što je postiglo

Milena je otkrila četiri jasna alata koja treba da primenjujete da biste uspeli u ovome.

Lični primer

Kao i u svim sferama vaspitanja – Budite model kako se to radi! Možda je nekom krajnje jednostavno da skuva ručak, ali vama možda nije jer ne volite da kuvate i ne ide vam od ruke. Ipak, skuvali ste ručak tog dana – pohvalite sebe. Nevažno je ako nije najukusnije moguće ili tako kao što kuva što kuva vaša mama, kuma, svekrva. Znate i sami da se deca ugledaju na nas i da ono što im govorimo ima mnogo manje uticaja od onoga što radimo. Zato počnite od sebe, ako već to ne radite. Verujte mi, prijaće vam. Osvestićete svoje snage i veštine i osećaćete se samopouzdanije i zadovoljnije sobom. Podržavajući sebe mnogo bolje podržavate drugu, odnosno vašu decu.

Uvremljenost

- Oglasi -

Kada uvidite da dete nešto radi dobro ili se uzdržava da radi nešto loše, pohvalite ga odmah, dok se to dešava. Lakše će shvatiti i biće motiovisano da nastavi. Dobilo je pažnju i vrednovanje od onoga od koga je najviše priželjkuje.

Korektnost i iskrenost

Nemojte govoriti stvari poput – super si, sjajno, baš si se lepo ponašala i slično. Zašto? Jer dete ne zna šta to tačno znači! Budite vrlo jasni i prezicni  šta vam se dopalo – „Kako si lepo delio Betmena sa Lukom, što nisi štipao sestru, što si se trudio da ne prospeš“. Nemojte praktikovati lažne pohvale.

Unutrašnja motivacija

Pitanje: Kako si se osetio zbog toga? akivira osvešćivanje i prepoznavanje dobrog osećaja zbog nekog našeg truda i čini da sledeći put samo poželimo da ponovimo isto to da bismo se dobro osećali. Odnosno, unutrašnje smo motivisani i zato istrajavamo u tom ponašanju.

Foto Pexels
Autor/Izvor Informer.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...