Rak jajnika ubije 450 žena godišnje u Srbiji: Ne ignorišite ovih 10 simptoma!

Zanemarujući sve prateće simptome, ženama se u 80% slučajeva rak dijagnostifikuje tek kada on dostigne naprednu fazu

slika2foto.shutterstock

U Srbiji svake godine više od 800 žena oboli raka jajnika, a 450 žena izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, uzrast, ali i preterana upotreba oralne kontracepcije. Zanemarujući sve prateće simptome, ženama se u 80% slučajeva rak dijagnostifikuje tek kada on dostigne naprednu fazu.

Nemojte zanemarivati ovih 10 simptoma:

1. Česti bolovi u leđima

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

2. Bolovi u stomaku i karlici

3. Neredovni ciklusi

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj. Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus.

4. Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Preko 80% žena doživi barem jedan od simptoma raka jajnika nekoliko meseci pre nego što se dijagnostikuje.

5. Brzo se zasitite

“Rana sitost”, ili osećaj sitosti, jedan je od četiri najznačajnijih i najčešćih simptoma raka jajnika. Bilo bi lako pogrešiti da je ovo simptom problema sa varenjem, ali nemojte se zavarati!

6. Bol prilikom polnog odnosa

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika, kaže Medical News Today. To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa svojim ginekologom.

7. Povraćanje

Prema ginekologu Džefriju Šternu, u pojedinim slučajevima raka jajnika, često dolazi do začepljenja creva, što uzrokuje mučninu, bolove u stomaku i gubitak težine.

8. Naduven stomak

Ukoliko vam se stomak nadima tako da sami sebe podsećate na trudnicu, to može da bude ozbiljan znak da ste u opasnosti.

9. Preterani rast kose i tamnih dlaka

Iako obično nije smatran za simptom raka, avo je definitivno nešto što ne treba zanemarivati. Međutim, neke žene doživljavaju upravo suprotno – gubitak kose.

10. Česti zatvor

Područje stomaka i digestivni trakt su područja najviše pogođena rakom, posebno u ranim fazama. Uz bol u području želuca, ostali simptomi mogu uključivati i probleme sa varenjem, gubitak apetita i gasovi, prema MedlinePlus.

izvor.novi.ba

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Napitak od lekovitih trava za miome i ciste na jajnicima

Med i čuvarkuća! Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima!

Komentara
Loading...