Prof. dr. Ranko Rajović: Razvoj i vaspitanje dece, uticaj telefona (VIDEO)

0

Prof. dr. Ranko Rajović, specijalista interne medicine, master neurofiziologije i doktor sportskih nauka.

Kreator je sistema NTC sistem učenja i radi kao profesor i edukator širom Evrope. Pre nekoliko godina napisao je tekst naslovljen: „Granice detinjstva – deca bez tolerancije i kakav ih život čeka”, koji se pokazao veoma aktuelnim ove godine.

Kroz brojne društvene nauke već godinama vidimo promene kod dece, od rada sa logopedima, preko psihologa, pa sve do prosvetnih radnika i nastavnika u školama.

Ali šta je sa medicinom?

Šta kažu neuronauke kada je u pitanju razvoj i vaspitanje deteta u svetu savremenih tehnologija, ekrana, telefona, interneta koji su značajno promenili prirodu društvenih odnosa, pa sve do manjka kretanja u svetu danas.

O ovim i mnogim drugim temama sa našim novim gostom.

 

Vaspitanje deteta u svetu savremenih tehnologija, ekrana i telefona može biti izazovno, ali i veoma važno za njegov razvoj. Evo nekoliko smernica koje mogu biti korisne u tom procesu:

  1. Postavite granice: Definišite jasna pravila i ograničenja za korišćenje tehnologije. Na primer, odredite koliko vremena dete može provesti koristeći telefone, tablete ili računare i koje su dozvoljene aktivnosti na tim uređajima.
  2. Vodite primerom: Budite model svog deteta. Ako želite da ograničite vreme koje provodi na ekranu, i sami trebate biti svesni svog ponašanja u vezi sa tehnologijom. Postavite pravila i ograničenja i za sebe, i vodite računa o vremenu koje provodite na telefonu ili drugim uređajima.
  3. Interaktivnost i kvalitetan sadržaj: Podstičite dete da koristi tehnologiju na način koji podstiče interaktivnost i kreativnost, umesto pasivnog gledanja sadržaja. Podstičite ga da igra edukativne igre, uči putem interaktivnih aplikacija ili stvara sadržaj na digitalnim platformama.
  4. Praćenje sadržaja: Redovno pratite sadržaj koji dete konzumira na ekranima. Osigurajte da je sadržaj adekvatan za njegov uzrast i da je u skladu sa vašim vrednostima i uverenjima. Postoje razni alati i aplikacije koje vam mogu pomoći da pratite i filtrirate sadržaj.
  5. Komunikacija i otvoren dijalog: Razgovarajte sa detetom o tehnologiji i ekranima. Objasnite im važnost ograničenja i pravila, ali i potencijalne rizike i izazove koje mogu naići na internetu. Podstičite ih da vam se obrate ako imaju pitanja ili brige o nečemu što su videli na ekranu.
  6. Raznovrsnost aktivnosti: Podstičite dete da se bavi različitim aktivnostima van ekrana. Ohrabrujte ih da se igraju napolju, čitaju knjige, druže se sa vršnjacima i bave se kreativnim aktivnostima koje ne uključuju tehnologiju.
  7. Vreme za odmor i spavanje: Ograničite upotrebu ekrana u blizini vremena za spavanje. Istraživanja su pokazala da izloženost svetlosti ekrana može uticati na kvalitet sna. Preporučljivo je da se ekran isključi najmanje sat vremena pre spavanja.

Važno je da prilagodite ove smernice uzrastu deteta.

Komentara
Loading...