Realne činjenice o vraćanju težine posle porođaja

0

Uz sve slike poznatih koje se posle trudnoće u rekordnom vremenu vraćaju na prethodnu kilažu, žene gube pravu ideju o tome šta stvarno mogu da očekuju od svog tela posle trudnoće. One su opsednute što bržim gubljenjem težine i povratkom ranijeg izgleda.

Istina je malo drugačija nego što to prikazuju novine. Evo šta je realno:

Posle porođaja je normalno imati stomak i izgledati “trudno“
Bez obzira kakvo telo da ste imali ranije, odmah posle porođaja ćete uvek imati primetan stomak. To je sasvim normalno jer su se svi organi, tokom prethodnih 9 meseci, prilagođavali smeštanju bebe u stomaku. Materici je potrebno vreme da se vrati na prethodnu malu veličinu, organi treba da pronađu svoje mesto a mišići da povrate svoju snagu. Potrebno je oko 4 do 6 nedelja ili više, zavisno od mnogih faktora kao što su genetika, uzrast majke kao i broj porođaja. Vežbanje neće ubrzati ovaj proces a mnogim ženama se ni ne savetuje da odmah kreću na vežbanje. Savetujemo vam da realno pogledate svoje telo i da mu odate počast za ono što je upravo uradilo!

SONOMA – NAJBOLJA DIJETA ZA NOVOPEČENE MAME

Brzina gubitka težine posle porođaja varira od žene do žene
Većina žena će izgubiti 4-6kg odmah posle porođaja (beba, placenta, tečnosti itd.) a zatim nastaviti da gubi težinu tokom prve nedelje posle porođaja i to i do nekoliko kilograma, uglavnom zbog gubitka tečnosti koja se nagomilala tokom trudnoće. Posle tog perioda, razni izvori daju različite informacije. Iskustvo nam govori da dalji gubitak težine varira od mame do mame. Dok neke tokom dojenja gube težinu, ima i onih koje se tada ugoje. Mnogi stručnjaci savetuju da date sebi 9 do 12 meseci za potpuni povratak na staru težinu. Neke žene izgube na težini mnogo pre ovog perioda, a neke ne. To zavisi od mnoštva faktora: težine koju ste imali pre porođaja, količina kilograma koju ste dobili u trudnoći, nivo fizičkih sposobnosti, navike u ishrani, genetika, nivo pomoći posle porođaja, stres, količina sna itd.

Ne mršavi svaka žena tokom dojenja
Od drugih mama ćete čuti i da su smršale tokom dojenja ali i da su se ugojile. I obe verzije će biti tačne. Svaka druga žena otprilike, gubi težinu tokom dojenja. Neka istraživanja su pokazala da žene koje težinu dobijaju u predelu stomaka češće primećuju da mršave tokom dojenja od onih koje kilograme dobijaju u predelu butina i kukova. Sve žene sagorevaju kalorije dojenjem, samo neke će gubiti kilažu a neke ne sve dok ne prestanu da doje.

Kako da zdravo smršate nakon porodjaja

- Oglasi -

Posle porođaja treba jesti više a ne manje
Naročito ako želite da dojite, potrebno je da kao nova mama unosite oko 500 dodatnih kalorija, da se zdravo hranite i da unosite više tečnosti. Opšta preporuka je unos oko 2,500 kalorija tokom dojenja, tako da ako unosite više ovo može zvučati i kao dijeta. Sve je individualno, ali žene uglanom imaju dobar apetit tokom dojenja. Uživajte zato u dobroj i raznolikoj hrani jer ćete tako pomoći i bebi.

Žurba da krenete na vežbanje nije pametna stvar
Ako ste sportski tip, tj. ako ste vežbali i bili aktivni i pre trudnoće, možete da nastavite i posle porođaja. Ali, svakako vam treba minimum mesec dana da počnete sa vežbanjem. Ako ste imali carski rez, treba sačekati barem 6-8 nedelja. Takođe, mame koje već imaju dece se obično brže vrate u formu od prvorotki. Uzmite sve to u obzir i trudite se da budete aktivni ali ne i da odmah idete u teretanu.

Pažljivo sa trbušnjacima
Može vam se činiti da su vežbe za stomak odlične za posle porođaja, ali ne baš. Mnoge žene (trećina prvorotki i mnoge mame koje su drugi put rodile) imaju šupljinu između stomačnih mišića posle porođaja. To možete da osetite ako legnete na leđa, pritisnete blago mišiće stomaka i zabacite glavu nazad. Vremenom, mišići će se vratiti na svoje mesto ali za to je potrebno i do 8 nedelja ili više. Trbušnjaci čak mogu da uspore ovaj proces tako da bi trebalo da ih izbegavate neko vreme. Fokusirajte se na kardio vežbe, kegel vežbe i drugo.

Telo iz snova bez ikakvog odricanja: 4 ključne tačke za metabolizam poput munje

Vežbanje je super ali će ono ponekad zahtevati i kreativnost
Poznate ličnosti nemaju samo dadilju već i drugo osoblje koje im omogućava da spavaju (kuvare, spremačice, lične masere, lične trenere itd.). Mnoge od nas se međutim muče da nađu vreme i za tuširanje a kamoli sat i više vremena za odlazak na vežbanje. Jedno od rešenja može biti i vežbanje sa bebom kod kuće. Odlično je i plivanje, ako možete da ga organizujete. Ako ne, imate mnoštvo DVD-jeva. Ali, ako ste iscrpljeni i neispavani, fokusirajte se na odmaranje i spavanje! Izostanak sna može uticati da se apetit pojača i da vas slomi.

Mislite o svom držanju
Trudnoća, dojenje i nošenje bebe mogu uticati na blago krivljenje kičme. Koristite jastuke tokom dojenja i mislite na svoja leđa! Ovde može da vam pomogne joga! Ali, setite se da se ispravite. Kada podižete bebu ili bilo šta drugo, savijte se u kolenima. Na leđima radite svaki dan, ne ostavljajte za kasnije.

izvor.NAJBOLJAMAMANASVETU., T.K.

Postpartum dijeta – Ishrana porodilja

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...