RECEPT NAŠE ČITATELJKE : Prirodni sirup za jačanje imuniteta kod dece

Za pripremu ovog sirupa je potrebno da nabavite: limun, đumbir i med

Isecite polovinu limuna na kolutove;
Od druge polovine limuna izrendajte koru i iscedite sok;
1 komad narendanog đumbira, okvirno oko 2 cm;
1 šolja meda;
Pola čaše vode.

Priprema:
Narendajte koru od pola limuna i stavite u šerpu. Dodajte sok od iste polovine. Dodajte drugu polovinu limuna, (onu na kojoj je kora), dodajte đumbir, med i vodu. Kuvajte dok se ne stvori pena.

Smesu stavite u sterilnu teglu i čuvajte u frizideru, moze stajati do 90 dana.

Način upotrebe:
Deca od 1 do 2 godine: jedna kafena kašičica 2 puta dnevno;
Deca starija od 2 godine: jedna supena kašika 2 puta dnevno

 

Održite Imunitet Vaše Dece Jakim

Medicinari će vam savetovati da terate decu da redovno peru ruke i da ih vakcinišete. Ali, da li je to sve?

Ni blizu. Da bi dečiji imunitet bio dovoljno jak da se telo odbrani od mnogih bolesti potrebna je pravilna ishrana, vežbe, redovan san, okruženje bez stresa itd.

Ishrana

Naravno, kao prvo, važno je šta vaše dete jede. Mnogo šećera, gaziranih sokova, slatkiša, pa i onih (zdravih, ali preslatkih) sokova mogu da “okrnje” dečiji imunitet. Jedno istraživanje Loma Linda univerziteta je pokazalo da povećan unos šećera smanjuje mogućnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Šećer takođe hrani patogene bakterije u crevima, što povećava mogućnost pojave bolesti. Zato je važno da deca konzumiraju kefir i zdrave probiotike. Mnogo čiste vode ili voda sa limunom su uvek bolji od sokova punih šećera. Dajte im da jedu višnje –

Vežbe

Nažalost, deca  provode previše vremena ispred TV-a i računara, pa i tableta. Sve je manje zabavnih igrica u dvorištu i na igralištu. Neka deca, čini se, zaboravljaju i šta je lopta. Vežbe su zaista ključne, koliko i zdrava ishrana. Vežbanjem deca, kao i odrasli, čiste organizam, jačaju krvotok, poboljšavaju cirkulaciju. Igre vani, za vreme lepih sunčanih dana, su najbolje jer na taj način dete dobija i dodatni vitamin D.

Stres i san

I deca mogu biti pod pritiskom, kao i odrasli. Visoki ciljevi, novi zadaci u školi, pobeda tima, prvi javni nastup, zlostavljanje u školi, akne, pubertet. Sve to može uticati na pad imuniteta. Razgovarajte sa decom, ali ih ne opterećujte i ne kritikujte previše. Neka u vama uvek vide prijatelja.

Naravno, deca će se i pored ovih mera predostrožnosti razboleti (ali, mnogo ređe) i to je sasvim normalno, a vi ćete, naravno, uvek biti tu da im pomognete.

 

Komentara
Loading...