Redovno čitanje očeva deci doprinosi unapređenju školskog uspeha, navode istraživači

0

Novo istraživanje ukazuje da su čitanje, igra, pričanje priča i pevanje ključne aktivnosti koje očevi trebaju da praktikuju sa decom pre nego što krenu u školu, kako bi im omogućili bolje akademske rezultate kasnije.

Bolji uspeh u školi zavisi od vremena i aktivnosti provedenog sa ocem

Istraživanje naučnika sa University of Leeds pokazalo je da deca napreduju u osnovnoj školi ako njihovi očevi redovno provode vreme sa njima u interaktivnim aktivnostima kao što su čitanje, igranje, pričanje priča, crtanje i pevanje.

Analizirajući rezultate testova u osnovnim školama za petogodišnjake i sedmogodišnjake, istraživači su koristili reprezentativni uzorak od skoro 5.000 domaćinstava u kojima žive majke, očevi i deca rođena od 2000. godine u Velikoj Beitaniji.

Prema istraživanju, očevi koji su redovno crtali, igrali se i čitali sa svojim trogodišnjacima pomogli su deci da bolje uče u školi do pete godine.

Očevi, koji su bili uključeni u trenutku kada je dete imalo 5 godina takođe su pomogli da se poboljšaju rezultati u procenama ključnih faza sedmogodišnjaka.

Majke imaju više uticaja na emocionalno i socijalno ponašanje dece

– Majke i dalje imaju i obično preuzimaju primarnu ulogu negovatelja i stoga i najviše brinu o deci, ali, ako se i očevi aktivno angažuju u brizi, značajno se povećava verovatnoću da deca dobiju bolje ocene u osnovnoj školi.

Zbog toga je podsticanje i podrška očevima da dele brigu o deci sa majkom, od najranije faze u životu deteta, veoma važno – ističe dr Helen Norman, naučni saradnik na Leeds University Business School, koja je vodila istraživanje.

- Oglasi -

Učešće očeva pozitivno je uticalo na školski uspeh njihove dece bez obzira na pol, etničku pripadnost, starost u školskoj godini i prihode domaćinstva, navodi se u izveštaju.

Bilo je različitih efekata kada su mame i tate učestvovali u istim aktivnostima.

Podaci su pokazali da su mame imale više uticaja na emocionalno i socijalno ponašanje male dece nego na obrazovna postignuća.

Istraživači preporučuju da tate svake nedelje izdvoje što više vremena za interaktivne aktivnosti sa decom. Za zaposlene tate, na primer, čak i samo 10 minuta dnevno može da ima obrazovne koristi.

Način na koje vrtići i škole uključuju roditelje ključan za bolji uspeh u školi

Ova studija pokazuje da čak i male promene u onome što rade očevi, kao i u načinu na koji škole i vrtići sarađuju sa roditeljima, mogu da imaju trajan uticaj na učenje dece.

Takođe, istraživači ističu da je ključno da očevi budu angažovani u radu sa decom od malioh nogu.

Dr Jeremy Davies, šef odeljenja za uticaj i komunikacije na Institutu za očinstvo (Fatherhood Institute) i jedan od učesnika istraživanja navodi da je analiza pokazala da očevi imaju važan, direktan uticaj na učenje svoje dece.

Trebalo bi da to prepoznamo i aktivno pronalazimo načine da se podrži strategija da tate  odigraju svoju ulogu, a ne samo majke – smatra dr Davies podsećajući da studija pokazuje da čak i male promene u onome što rade očevi, i u načinu na koji škole i vrtići rade sa roditeljima, mogu da imaju trajan uticaj na učenje dece.

Foto FreePik
Autor/Izvor e-klinika

- Advertisement -

Komentara
Loading...