Rešite se TRUDNIČKIH kilograma uz pravu TAKTIKU

0

Neminovno je da tokom trudnoće nabacite nekoliko suvišnih kilograma s kojima ćete se posle porođaja mučiti. Stručnjaci tvrde da ćete ih lako ,,skinuti“ samo menjajući neke navike u ishrani u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Evo 4 koraka koji će vas dovesti do vaše stare linije! Ipak, ne očekujte rezultate preko noći. Postupak je lagan i to iz jasnog razloga – još uvek se niste potpuno oporavili. Samo polako i uporno, a rezultati će doći, ništa ne brinite!

1. Fizička aktivnost – Možda mislite da se nikada nećete vraititi u formu i trenutno vam i šetnja po stanu predstavlja zamor, ali budite sigurne da ćete posle nekog vremena biti ponovo ona stara. Bitno je da čim se osetite oporavljeno i ako vam ginekolog potvrdi da se materica vratila na mesto i sve je u redu što se vašeg tela tiče krenete sa fizičkom aktivnošću, pa makar to bila i šetnja po kraju sa bebom. Znajte da ako dojite bebu ne smete da se bavite jakim kardio treninzima jer pojačano trošnje mišića utiče na ispuštanje mlečne kiseline koja može da promeni ukus mleka, pa vaša beba neće hteti da sisa, a nije isključeno i da iscrpljenost organizma smanji količinu mleka. Dakle, samo lagano, ali redovno! Preporučujemo i lagane pilates vežbice koje možete radite sa sve bebom u naručju – čučnjevi, trbušnjaci… Ali sve lagano, jer ste još uvek u fazi oporavka. Kada se već značajnije vratite u formu pokrenite se još više. Iskoristite lepo vreme, smestite bebu u kolica i pravac džoging.

2. Malo, a često – Ključno je da imate 5 manjih obroka u toku dana raspoređenih u pravilnim intervalima, i to tri glavna: doručak, ručak i večera i 2 užine koje mogu biti voće, prirodno ceđeni sokovi, šejkovi bez šećera… Ako dojite svoju bebu pogotovo je važno da jedete često, da jedete raznovrsno i zdravo. Sve što pojedete preko mleka dospeva i do vaše bebe. Rigorozne dijete nisu dozvoljene, ali to isto ne znači da možete i treba da se potpuno opustite i živite na picama, pitama, testeninama i brzoj hrani. –

3. Sinergija namirnice

Tokom prva dva meseca fizičke aktivnosti neophodno je da imate tzv. ,,spartanski doručak“ koji obiluje nutritivnim vrednostima. To može biti: zobene pahuljice, mleko sa niskim sadržajem masti, voda ili prirodno ceđeni sok, kajgana od belanaca, mladi nemasni sir i tunjevina u salamuri.

Što se tiče ručka, to može biti pileća ili ćureća prsa ili bela riba u kombinaciji sa ,,semafor“ tanjirom – što znači da treba da sadrži povrće crvene, žute i zelene boje.

Večera ne sme da bude posle 19h, treba da bude najmanje 2 sata pre odlaska u krevet. Što se tiče namirnica to može da bude integralna testenina ili pirinač sa sosom od povrća ili bela riba. Porcija ne sme da bude veća od jednog tanjira.

Pre i posle treninga neophodno je da svojim mišićima obezbedite zdrave šećere. Slobodno pojedite tablu energetke štanglice pre i pose treninga. Ona će vam dati potrebnu energiju za vežbe, a neće otežati želudac.

4. L-karnitin

Posle prvih nekoliko treninga (5-6) počnite da koristite L-karnitid – supstancu koja ubrzava transport masnih kiselina u krvotok i ubrzava metabolizam masnoća. Uzimajte tečni, a što se tiče doze, posavetujte se sa stručnom osobom.

 

mogujatosama

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...