Riba štiti bebe od alergija

Rezultati studije, sprovedenE na Institutu “Karolinska” u Švedskoj, pokazali su da bebe koje tokom prve godine života redovno jedu ribu imaju manje šanse da se u kasnijem uzrastu suoče sa raznim oblicima alergija i ekcema. To zaštitno dejstvo ribe traje 12 godina.

beba_jede_1

Stručnjaci preproručuju da roditelji bebama dva do tri puta mesečno daju riblje obroke. Time će rizik od alergija kod najmlađih smanjiti za 26 odsto, dok će šanse za dobijanje ekcema umanjiti  za 22 procenta.

 

Iako su prethodna istraživanja pokazala da uvođenje ribe u ishranu u ranom uzrastu ima zaštitini efekat do četvrte godine, švedski istraživači su dobili drugačije rezultate. Prateći 3.285 beba uzrasta od jedne, dve, četiri, osam i 12 godina, naučnici su dokazali  da redovna konzumacija ribe smanjuje rizik od  alergijskih bolesti do 12. godine.

Tokom istraživanja utvrđeno je da riba igra značajnu ulogu u ishrani dece u Švedskoj. Veliki procenat njih,  čak 80 odsto dva puta mesečno jede ribu. Međutim, ova studija  objavljena u “Američkom časopisu za  kliničku ishranu”  nije precizirala koja vrsta ribe je najdelotvornija.

Alergije i ekcemi kod dece

Sa alergijama i ekcemima se bori veliki broj mališana. U Velikoj Brtitaniji ekcem pogađa jedno do osmoro dece izazivajući svrab i crvenilo na njihovoj koži. U najgorim slučajevima ekcem može da dovede do toga da dete bude zavijeno u pamučne zavoje od glave do pete. Pored ovog oboljenja, muke mališanima stvaraju i polenske groznice od koje oboli svako peto dete u Britaniji. I ekcem i alergije povećavaju rizik od pojave astme.

izvor:blic.rs

Komentara
Loading...