RIZIKOVALA SAM ŽIVOT DA POSTANEM MAJKA :Užičanka Kristina posle drame kaže da je najsrećnija na svetu

0

Rizikovala sam život da bih rodila dete. Ima li iko srećniji od mene, kaže u užičkom porodilištu Kristina Kljajić (29), koja je hrabro prebrodila nesvakidašnji put i rodila zdravu devojčicu.

Kristina Kljajić sa ćerkicom Đurđom

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija
Kristina Kljajić sa ćerkicom Đurđom

Posle neuspešnih godina da zatrudni prirodnim putem, ova Užičanka se odlučila na vantelesnu oplodnju. Prihvatila je da joj se odstrane oba jajovoda, svesna da ako ne uspe vantelesna oplodnja, nikada neće moći da zatrudni. Aprila ove godine u klinici u Višegradskoj u Beogradu ubačena su joj tri embriona. Nedugo potom jedan je uginuo.

 – U trećem mesecu trudnoće javila se u bolnicu zbog bolova. Prethodno su lekari u Beogradu konstatovali trudnoću, odnosno postojanje samo jednog embriona u šupljini – priča dr Vladislav Tripković, načelnik Ginekološkog odeljenja užičke bolnice, koji je s primarijusom Radetom Markovićevm u sredu ujutro uspešno obavio carski rez.

Kristina je prihvatila da joj se odstrane oba jajovoda, svesna da ako ne uspe vantelesna oplodnja, nikada neće moći da zatrudni

Zbog bolova i krvarenja, Kristina je u jedanaestoj nedelji trudnoće morala na operacioni sto.

– U materici je bio vitalan plod, ali je na rogu materice postojao još jedan plod koji je svojim razvojem doveo do prsnuća tog dela materice. Kristinin život je visio o koncu – seća se dr Marković.

Lekari su bili u dilemi: da li odstraniti i bebu koja je bila u drugom delu materice i tako spasti Kristinin život ili rizikovati život i majke i bebe.

– Nije nimalo lako prelomiti u tom trenutku. Rekonstruisali smo rog materice, odstranili embrion iz stomaka s prsnutim delom materice i pružili šansu ženi da iznese trudnoću do kraja. Sve uz ogroman rizik – ukazuje dr Tripković.

Tim: Kristina s Vladislavom Tripkovićem i Radetom Markovićem

Foto: V. Lojanica / RAS SrbijaTim: Kristina s Vladislavom Tripkovićem i Radetom Markovićem

Posle neizvesnosti, Kristina Kljajić je prekjuče postala majka zdrave devojčice Đurđe, koja je na svet došla s tri kilograma i 350 grama.

– Ispunio mi se životni san, postala sam majka. Nemam reči da opišem svoju sreću – rekla je Kristina tek što su joj prineli dugo čekano čedo.

Jednom u sto godina

Za sto godina, koliko postoji porodilište u Užicu, nikada se ništa slično nije desilo.

– Radim 35 godina, ali nisam ovako nešto još video, da se uradi otvorena operacija na materici s postojećom trudnoćom i da se trudnoća iznese do kraja – kaže dr Marković.

izvor.http://www.blic.rs/

PROČITAJTE I OVE PRIČE 

 

Komentara
Loading...