Zašto se kaže da bebe donose rode?

0

Da li je i vas donela roda? Saznajte zašto je baš ta ptica zadužena za jedan od najlpeših poslova na svetu.

roda.beba

Rode su ptice iz porodice Ciconiidae, a većina je za njih čula još u ranom detinjstvu. Ove ptice su bile predmet najčešćeg odgovora na pitanje: odakle dolaze bebe? Ukoliko smo imali ovu nedoumicu, dobijali smo odgovor: donose ih rode. Posle toga, sve nam je bilo jasno.

Pretpostavlja se da je priča o rodama koje donose decu potekla iz Nemačke. Rode su ptice selice, pa su u jesen odlazile na jug. Vraćale su se u proleće, tokom marta i aprila. Bebe koje se rode u martu verovatno su začete negde sredinom prethodne godine, u junu ili blizu tog meseca.

U to vreme brakovi su se često sklapali oko 21. juna, koji je na severu Zemlje najduži dan u godini. Za ovaj dan su, još od davnih vremena, vezane različite proslave, kao i venčanja, piše „Politikin Zabavnik“.

Kad bi supružnici obavili bračne dužnosti, ostajalo im je da čekaju devet meseci na dolazak naslednika ili naslednice. Rođenje velikog broja dece poklapalo se sa povratkom roda i tako je, najverovatnije, počela priča o bebama koje donose ove ptice.

Čuveni danski pisac Hans Kristijan Andersen (1805-1875) u svojim bajkama pominje decu koju donose rode. Njegovo delo pomoglo je da se ova priča za decu proširi svetom.

izvor.mondo.rs

Komentara
Loading...