Rodila sam ćerku, i nisu me hteli ni muž ni moji roditelji. Ostale smo na ulici, a onda sam pokucala na jedna vrata u Beogradu

Rodila sam dete iz velike ljubavi prema čoveku koji me je ostavio meseca dana posle porođaja. Odrekli su me se i roditelji. Kažu da im ne trebam ni ja ni moje dete. Nemam gde…

Ovo je samo jedna od stotinu priča sa kojom se susrela Mila Vuković, socijalna radnica iz Materinskog doma, jedinog takvog u Srbiji u kome su smeštene žene koje su ostale same sa bebom, nemaju gde da odu i nemaju nikakva finansijska sredstva.

Soba u Materinskom domu u Beogradu
SOBA U MATERINSKOM DOMU U BEOGRADUFOTO: CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI, DECE I OMLADINE / PRIVATNA ARHIVA

Po životnoj priči svake žene koja živi u Materinskom domu može da se snimi film, ali zbog straha i neprijatnosti da će ih neko možda prepoznati, nisu bile spremne da javno pričaju koja muka ih je naterala da se s bebom u naručuju upute u ovu ustanovu.

-Razlozi su različiti, ali su to uglavnom nedostatak podrške uže porodice, tu pre svega mislim na oca deteta i roditelje majke, zlostavljanje, traume…- kaže naša sagovornica.

A dolaze iz cele Srbije. Ima i maloletnih, udatih, razvedenih… Poslednje dve godine su tu i majke i deca iz država zahvaćenih velikim migracijama, a koje se nalaze u postupku dobijanja azila u našoj zemlji.

-Dom može da primi dvadeset majki i dvadesetoro dece, a trenutno je smešteno 16 žena i 17. dece. Majke ovde dobijaju smeštaj, hranu, zdravstvenu negu, psihološku podršku, ali moraju da poštuju dnevni red Doma i da se same brinu o bebama. Posete su dozvoljene, žene mogu slobodno da izlaze napolje, ali ukoliko je u porodici bilo nasilja, potrebna je i dozvola Centra za socijalni rad – kaže Mila Vuković.

Dnevni red u Materinskom domu mora da se poštuje
DNEVNI RED U MATERINSKOM DOMU MORA DA SE POŠTUJEFOTO: CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI, DECE I OMLADINE / PRIVATNA ARHIVA

- Oglasi -

Da bi žena bila smeštena u Materinski dom mora da se ispoštuje određena procedura koja može da traje najduže dve nedelje.

-Majka treba da se obrati Centru za socijalni rad, zatim nadležni upute zvaničan zahtev u Dom. Tada procenjujemo situaciju, razgovaramo sa majkom, nakon čega tim stručnjaka donosi konačnu odluku – kaže Mila.

Dešavalo se i da neke majke odustanu od borbe, odu iz Doma i ostave decu.

-Brigu tada preuzimaju socijalni radnici koji bebe smeštaju u Dom za nezbrinutu decu. Ta deca odu u hraniteljske porodice ili na usvajnje – kaže Mila.

Neizvesnost koja ih čeka teško je breme za svaku ženu. Da bi ih pripremili za život van doma, stručnjaci im pomažu da steknu samopouzdanje i pronađu posao kako bi što pre “stale na svoje noge”. Organizuju se kursevi kuvanja, rada u marketima, kozmetičkim salonima…

– Sarađujemo sa organizacijama koje se bave zapošljavanjem i trudimo se da pomognemo majkama da pronađu posao koji bi mogle da rade kada izađu odavde. Takođe, posredujemo i u upisivanju dece u predškolske ustanove čime kako bismo im olakšali da zadrže posao. Za svako dete je najbolje da bude uz svoje roditelje. Podrška roditeljima je najbolja podrška za dete. Usluga Materinskog doma je veoma važna zato što i u najtežim životnim okolnostima stvara uslove da porodica ostane na okupu.

Gde se nalazi Matrinski dom?

Materinski dom je deo Zavoda za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja. Nalazi se u Zvečanskoj 7 u Beogradu i na toj adresi je od 1970. godine.

JELENA VUKELIĆ izvor. zenablic
Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)