Rodila sam troje dece, a onda sam sestri bliznakinji dala matericu! Sada je i ona trudna

0

Prva žena u Srbiji kojoj je marta prošle godine presađena materica njene sestre bliznakinje – u petom je mesecu trudnoće i očekuje se da beba stigne na leto.

Ovo će biti prva beba u Srbiji i jedna od svega desetak u svetu, čija se mama pre trudoće podvrgnula transplataciji ovog reproduktivnog organa.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kako prva transplatacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Kako je “Blic” ranije pisao, sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet.

Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva.

Ni godinu dana posle intevencije, 38-godišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

– Uskoro očekujemo prvu prinovu. Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu – rekao je za “Novosti” prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje drugoj izbeo je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD-a, Izraela i Srbije.

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online