Roditelji će novčanu pomoć za bebe dobijati na ruke, odmah po rodjenju deteta

0

Finansijsku pomoć za bebu novopečeni roditelji će uskoro trebalo da primati na ruke, odmah po rođenju deteta, rekla je Slavica Đukić Dejanović za „Večernje novosti“ i najavila da će se ove mere primenjivati od Nove godine.

beba-1470908389-94044

– Za prvo dete roditelji u Srbiji se i odluče, za drugo mnogo teže, a o trećem i da ne govorimo. Trenutno najvažniji zadatak države je da stimuliše mame i tate da se opredele za rađanje drugog naslednika. Pošto je pomoć kada beba uđe u kuću najbitnija, u planu je dase iznosi koji i nisu zanemarljivi, isplaćuju odjednom, po rođenju deteta ili da se bar polovina para isplati odmah, ostatak na rate – rekla je Đukić Dejanović za „Novosti“.

Ona je dodala da se planira i drugačija raspodela roditeljskog dodatka, kao i dogovor sa poslodavcima koji bi mladim roditeljima omogućili da biraju radnu smenu, ako to žele, dok im mališani ne napune šest godina. Za one malo starije razmišlja se o uvođenju školskog autobusa.

Ovo su samo neke od mera, koje bi trebalo da dopune državnu strategiju podsticanja rađanja iz 2008. godine. Sada je gotovo izvesno da če do kraja godine Demografski savet biti formiran i da će početi prve analize, dok bi 2017. bila pilot godina u kojoj bi se počelo sa primenom konkretnih mera, navode „Večernje novosti“.

Po mišljenju Slavice Đukić Dejanović, postojeća strategija je veoma dobra i još pre devet godina je predvidela formiranje Demografskog saveta, koji se, međutim, nikada nije sastao.

– Podsticanje rađanja mora biti i na sistemskom i na opštem planu. Na sistemskom se pre svega milsi na stvaranje uslova za zapošljavanje ne samo budućih roditelja, već i onih koji imaju dvoje ili troje dece. Ekonomski faktori su veoma bitni, međutim, servisi za brigu o deci su još važniji za par koji planira potomstvo. Poslodavci moraju da shvate da osim profita firme mora da se misli i o tome da svi imaju iste uslove na radnom mestu – izjavila je Đukić Dejanović.

- Oglasi -

Ona naglašava da mere podsticanja rađanja moraju biti vezane najpre za jedinice lokalne samouprave. Ako mladi ljudi odlaze u veće gradove da bi radili, onda oni odlažu roditeljstvo zbog posla, pa se rađanje prvog deteta produžava unedogled.

– Pošto je veliki broj mladih žena, koje su već bake, na primer u istočnoj Srbiji, ostalo bez posla, razmišljali smo da uvedemo, recimo, „Halo baka“ servis. Ako je unuče zove, jer nema mesta u vrtiću, može baka da uskoči, a za odlazak do svoje dece imala bi plaćenu mesečnu kartu. Tako bi one mogle da pomognu svojoj deci koja su se preselila u veće gradove radi posla, a mi bismo njoj mogli da pomognemo određenim novcem.

Nigde u zemlji, što se tiče priraštaja, nažalost, nije dobro, dodaje ona.

– Najgore je u jugoistočnoj Srbiji gde prema procenama uskoro neće uopšte biti rađanja. Takve su opštine Babušnica, Crna Trava, Gadžin Han. Naše mere zaosnovane na analizi psotojećeg stanja moraju biti posebno usmerene da ova područja. Međutim, tu ne treba očekivati frapantno brz oporavak stanovništva, jer je merna jedinica za uspeh u demografiji najmanje deset godina. Kako bi prirodni priraštaj bio na nuli i da broj stanovnika ne opada, 44 odsto žena bi trebalo da ima dvoje dece, 45 odsto troje i 11 odsto jedno – tvrdi ona.

I opštione moraju da imaju plan za podsticanje rađanja, a to se naročito odnosi na vrtiće.

– Siva ekonomija, u kojoj rade i majke, veliki je problem države. Žena mora da bude vidljiva na radnom mestu, što često u ovom sektoru nije slučaj, mora da radi i da ima pravo na bolovanje. Smatram da intenziviranje mera protic sive ekonomije može da bude stimulacija majkama da rađaju decu, jer će se osećati sigurnije na poslu – zaključuje profesorka.

izvor.blic.rs

 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...