Roditelji deci daju dva najveća poklona – koren i krila

Značaj ranog razvoja, nažalost, još uvek nisu svi u potpunosti shvatili. U prvoj godini života razvije se najveći broj sinapsi, dok se ostatak razvija do šeste godine. Nakon šeste godine, pa do kraja života razvija se još 5% sinapsi- Šta nam to govori? Da je temelj onoga što uradimo sa decom upravo u periodu pre škole. Zato nemojte ići linijom manjeg otpora, davati deci tablet i telefon, da biste skuvali ručak.

Dvadeset prvi vek je vreme užurbanosti i manjka vremena. Često posežemo za instant rešenjima, ali treba imati na pameti da ona nisu uvek najbolje rešenje. Za rad sa detetom nisu potrebni novac i specijalni uslovi. Potrebno je samo vaše vreme i malo mašte.
Kako da odvojim vreme kada previše radim?
Nastojte da svakog dana odvojite vreme za dete. Neka to bude samo vaše vreme, a ne prazan hod između kuvanja ručka, čišćenja i gužve u prevozu. U priručniku „Učenje kroz igru – možeš i ti“ koji je proizvod višegodišnjeg rada Bojane Stanojević (instagram: igranje_sa_kikanima) nalazi se znatan broj igara koje su namenjene deci od jedne do šest godina.

Evo nekoliko primera igara iz raznih oblasti: 

Domaći plastelin 

Visoko prvo mesto svih senzornih igara kod mene predstavlja plastelin. Evo kako ga ja pravim u kućnim uslovima, od stvari koje uvek imate u kući. 

Potrebno je : 

-4 šolje brašna
-1 šolja soli
-2 šolje vrele vode
-1 kašičica ulja
-Par kapi arome vanile (može bez ovoga, ali vanilom stimulišemo i čulo mirisa, pa je dobro staviti)
-Boje za kolače

Suve sastojke sjediniti. Dodati vodu, aromu vanile i ulje. Mesite testo dok ne prestane da se lepi.Ukoliko se I dalje bude lepilo, dodajte još brašna. Kada ga umesite, podelite testo na onoliko delova koliko imate boja. U svaki deo dodajte drugu boju i mesite dokse boja ravnomerno ne rasporedi. Za efekat jačih boja, dodajte više boje.

*Savet plus: Kada dete završi sa igranjem, premesite i stavite u zip kesu, pa u frižider. Na taj način može trajati i do tri meseca. 

DIY Domaći plastelin - Truba & Medo

Cediljka i slamčice

Dajte detetu veliku kuhinjsku cediljku i pakovanje plastičnih slamčica i uživajte gledajući kako vežba finu motoriku i zabavlja se kroz igru. Prosto, da prostije ne može biti, a opet, tako korisno, jer fina motorika utiče i na razvoj govora (centri u mozgu su jedan do drugog) i pomaže detetu u osamostaljivanju. 

Zmijica od pertle

Za ovu igru biće vam potrebni makaze, lepak ili lepljiva traka, 1 slamčica, 1 pertla i korica sveske. Slamčicu isecite na desetak jednakih delova. Svaki zalepite na papir tako da se formiraju mali tuneli. Dete treba pertlu da provuče kroz svaki tunel. 

Pametna kupovina igračaka

Nemojte kupovati igračke na baterije, od jeftine plastike. To su igračke kratkog veka, koje deci brzo dosade. Gledajte dva koraka unapred i  kupujte drvene igračke koje se nasleđuju, koje su senzorno stimulativne detetu i koje imaju više mogućnosti za igru. 

Dobar primer bi bila azbuka u kockama – kockama se može igrati i beba I razvijati finu motoriku, kasnije se mogu učiti boje, i u doglednom period slova. Rok upotrebe : najmanje 6 godina. Ne mogu da se slome. Ukoliko imate azbuku u štampanom obliku, može se stavljati slovo na slovo I tako praviti slagalica.

Igra escajgom

Ako želite mir dok kuvate, evo jednog super predloga za igru. Potrebne su vam
samo kašike, viljuške, papir i olovka. Nacrtajte zadatak prema kojem dete treba da ređa escajg. Prosto kao pasulj, a zahteva punu koncentraciju i njima ume da bude zahtevno

Mirišljava igra

Ovo je igra za stimulaciju čula mirisa. Biće vam potrebne: jedna tetra pelena ili neka
druga tkanina, traka za vezivanje i mirišljave stvari iz okruženja. Ja sam koristila
lavandu, nanu, cimet, ruzmarin i biber. Vrećice sam pravila tako što sam tkaninu
sekla na kvadrate dimenzija 10×10 cm, potom u njih ubacila deo biljaka i začina, a
većinu poređala na plastični poslužavnik.
Ponudite detetu najpre poslužavnik, neka vidi, opipa i pomiriše sve. Potom mu dajte vrećice. Počnite prvo sami, uz potpitanja poput: “Da li ova vrećica miriše možda kao ovaj ljubičasti cvet?”

Savet plus: Sjajno bi bilo ukoliko bi dete pristalo da mu vežete povez oko očiju. To bi utrostručilo fokus na miris, ali i bez toga je ova igra veoma korisna.

Više o učenju kroz igru možete saznati na profilu igranje_sa_kikanima i tamo se inspirisati, a možete dobiti i besplatan priručnik sa 7 aktivnosti za igru prijavom u dm.

Bojana Stanojević

Foto pixabay
Komentara
Loading...