RODITELJI : Evo gde grešite kada je san vaše bebe u pitanju !

0

Evo saveta kako da izbegnete pogrešne postupke i osigurate zdrav san svom detetu.

Pogledajte neke od pogrešnih roditeljskih koraka i saznajte kako da ih izbegnete.

1. Preskakanje spavanja

Većini ljudi je potrebno neko vreme da se pripreme za spavanje, a i bebe se po tome ne razlikuju. Tačno određeno vreme za odlazak u krevet će pomoći bebi da se umiri pre spavanja. Spustite roletne, zamračite sobu, i pripremite omiljenu priču. Takođe, topla kupka može opustiti bebu, a posle nje, odnesite je pravo u sobu i nahranite. Kada je završila sa jelom, dok je još uvek budna, ali pospana, stavite je u krevet.

2. Ignorisanje signala za san

Bebe i mala deca šalju signale da su se umorili i da treba da idu na spavanje. Neki od tih znakova su trljanje očiju, zevanje, usporena aktivnost i gubitak interesovanja za ljude i igru. Ako vaše dete propusti prirodno vreme za spavanje, njegovo telo neće “pumpati” hormon melatonin koji deluje smiriujuće. Umesto toga, njegove nadbubrežne žlezde će poslati nalet kortizola, hormona stresa koji će imati suprotan efekat.

Obratite pažnju na vaše dete preko dana i primetićete tačno vreme koje mu je potrebno za san i odmor. Ako ne možete da uočite te signale, pokušajte da ga uspavljujete u tihoj, slabo osvetljenoj sobi i da smislite neku blagu aktivnost onda kada mislite da se vreme za spavanje približava.

- Oglasi -

3. Noćno uspavljivanje

Kada se vaše dete probudi u toku noći, i pored toga što ste potpuno iscrpljeni, vi ćete učiniti gotovo sve da biste ga ponovo uspavali. Ovo podrazumeva ljuljanje, dojenje, hodanje, pevanje, trljanje leđa… Odmah da razjasnimo- ovo ne spada u negativno ili loše ponašanje, ali će vremenom postati problem – onda kada se deca naviknu na vaše uspavljivanje može se desiti da ne mogu da utonu u san bez toga.

Dakle, i ako se možete baviti ovim aktivnostima, ne treba da ga naviknete da se uspava na ovaj način. Ključ je da stavite dete u krevet budno, tako da nauči samo sebe da smiruje i da se samo ponovo uspava svaki put kada se probudi.

4. Stavljanje na spavanje gde god da se nalazite

Niko ne želi da robuje rasporedu spavanja svog deteta, ali istina je da spavanje u kolicima, u sedištu automobila, ili u visokoj stolici ne pružaju vašoj bebi san koji joj je potreban. Da bi razvila navike dobrog spavanja, beba treba da ima poznato mesto spavanja- prostor gde se uspavljuje u isto vreme, svakog dana. Većinu vremena treba da ostanete dosledni ovome, sem izuzetaka, u slučaju važnih događaja.

5. Puštate ih da ostanu budni do kasno

Zvuči kao dobra ideja- na kraju krajeva, znamo da kada tinejdžeri odu u krevet kasno, ne žele da se bude do podne sledećeg dana? Nažalost, to jednostavno nije slučaj i sa mališanima. Unutrašnji sat je moćna sila koja obično probudi malu decu otprilike u isto vreme svakog jutra, bez obzira u koliko sati idu na spavanje. Roditelji koji dozvole njihovoj deci da ostanu budna do kasno, jednostavno će sutradan imati premoreno dete. Umesto toga, obratite pažnju da vaše dete svake noći ima 10 do 11 sati sna koji su mu neophodni.

Ako vaša beba ustaje prerano (pre šest ujutru), to je verovatno znak da ide u krevet kasno, pa pokušajte da ga stavite u krevet 30 minuta ili sat vremena ranije.

 

Foto freepik
Autor/Izvor b92.net

- Advertisement -

Komentara
Loading...