Roditelji o ovim stvarima ne smete da pričate pred svojom DEVOJČICOM uništićete joj SAMOPOUZDANJE !!

0

Roditelji bi trebali da izbegavaju ovakve izjave pred svojom devojčicom:

Ona ne treba da nosi to

Lajam Preston, šef kampanje „Be Real“, kaže da se radi o uspostavljanju onoga što je „normalno“ u vašoj porodici.

Ljudima je lako reći stvari koje lično ne bi rekli ljudima koje gledaju na televiziji, ali to često rade pred svojom decom.

Komentare koje upućujete drugima, na ovaj i onaj način, a odnose se na telo i njegov izgled, deci postaju standard, pa misle da i oni tako treba odnosno ne treba da izgledaju.

Izgledam grozno ili moram da smršam

Kako osećate i pričate o svom telu direktno utičete na vaše dete i ono počinje da stiče takav utisak o svom telu. Ovo se više odnosi na ćerke nego na sinove.

Klinički psiholog, dr Rejčel Endrju -Ako majka stalno negativno govori o svom telu pred svojim deteta, ona mu govori da način na koji telo izgleda je veoma važno, da treba da izgledaju na određeni način, a ako ne, to dovodi do nesreće – izjavila je dr Rejčel Endrju, klinički psiholog.

Ovo je loša hrana

Razvijanje zdravog odnosa sa hranom je ključna komponenta pri postizanju zdravog odnosa prema telu. -Ako nešto označite kao“ lošu hranu „, tako će razmišljati i vaša deca, bez obzira na kontekst u kom je to izgovoreno – izjavio je Preston.

Izgledaš deblje ili izgledaš mršavije

Isticanje kako se izgled vaše ćerke promenio je veoma rizično, čak i ako je kompliment u pitanju. Ona bi mogla da počne da vrši pritisak na samu sebe, da bi izgledala bolje, postaćr time opterećena.

- Oglasi -

Iako je važno da roditelji primećuju promene u zdravlju svoje dece, ovo treba oprezno rešiti i na pozitivan način, ohrabrujući ih da se upišu na neku sportsku aktivnost.

Pohvale koje se odnose samo na izgled

– Pomerite fokus na veštine, talente i resurse koje vi i vaše dete imate -smatra dr Endrju.

– Najbolji način da zaštitite svoju decu od negativne slike u spoljnom svijetu jeste da pazite šta pričate pred njima – dodao je Preston

– Razgovarajte o tome šta je pozitivno za telo, a najbolji način da to uradite je da razgovarate sa svojom decom u ranom uzrastu -.

Sali Meklin je navela jednu situaciju sa svojom ćerkom:

Jedno jutro, dok sam pomagala svojoj petogodišnjoj ćerki, Sofiji da se spremi za školu, čula sam od nje sledeće:

„Ne volim da nosim to mama, jer me čini debelom, pravi mi stomak“.

– Naravno da sam bila uznemirena jer mi tako ne pričamo pred decom – objasnila je ova mama

Sofija je upravo krenula u osnovnu školu i njen svet se brzo širi.

– Ono što mene brine kada sa svega 5 godina ima takav stav, a niko u porodici ga nije nametnuo, mogu da zamislim kakva opasnost može da nastane van kuće. Namerno ili ne , deca vole da zadirkuju drugu decu kada je izgled u pitanju, a onda dolazi to trauma koje ta deca nose ceo život – izjavila je Sali Meklin.

Možda mislite da je ovo glupost ali trebali bi da budemo veoma oprezni pred svojom decom, oni sve shvataju, sve čuju i takve modela razmišljanja usvajaju.

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...