Roditeljsko sagorevanje sedam znakova: Perspektiva psihologa

0

Roditeljsko sagorevanje! Odgajanje dece može biti izazovno. Zbog toga nije neobično videti umorne roditelje koji osećaju da više ne mogu da se nose sa izazovima roditeljstva.

Prema neurologinji, dr Puji Aggarwal, roditeljsko sagorevanje, ili „burnout“, je „fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osećaju zbog hroničnog stresa odgajanja i roditeljstva“.

 

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano.

Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja.

Psihologinja i edukatorka za odgoj, Jaimie Bloch, nedavno je na Instagramu otkrila sedam najčešćih znakova ovog sindroma.

 

Izdvojila je sledeće simptome:

- Oglasi -

  1. Umor.
  2. Promene visokih i niskih nivoa energije.
  3. Osećaj zaglavljenosti ili „zamrzavanja“: može se manifestovati kroz provođenje vremena na društvenim mrežama u slobodno vreme kada postoje druge stvari koje želite raditi.
  4. Osećaj beznađa.
  5. Osećaj umora od saosećanja: teško vam je osećati empatiju prema drugima, posebno članovima porodice.
  6. Promena u osećajima: stvari koje su ranije bile opuštajuće, sada se čine kao stresne.
  7. Osećaj razdražljivosti.

 

Iako bi roditelji koji prolaze kroz ovakve situacije mogli imati razdoblja odmora, nikada se ne osećaju potpuno odmoreno.

To dovodi do još veće iscrpljenosti i stresa. Kao rezultat poslednjih nekoliko godina, roditelji doživljavaju porast stresa zbog brojnih zahteva svakodnevnog života“, istaknula je psihologinja u objavi.

Roditeljsko sagorevanje je problem koji ne bi trebalo ignorisati. Male promene, poput brige o sebi, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove.

Foto FreePik
Autor/Izvor index

- Advertisement -

Komentara
Loading...