RODOLJUBIVA IMENA! Popularna su već vekovima i imaju DIVNA ZNAČENJA!

0

 Ovo je lista imena koja su decenijama, a neka i vekovima, ukorenjena u našem narodu, i koja su vrlo rodoljubiva.

FOTO.pixabay.com

Slobodan/Sloboda

Ovo ime je omaž idealu koji je pratio naš narod vekovima, a reč je o slobodi! Jezgrovito i sa divnom simbolikom, ovo ime se i dan danas rado daje deci.

Milica

Ovo je možda i najrasprostranjenije žensko ime u Srbiji, ali ne bez razloga. Ono vuče korene iz davnih vremena, ali mu je posebnu draž i istorijsku konotaciju dala čuvena kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića. Ime je izvedeno od reči „mio“, mili“, te je značenje jasno – neko ko nam je mio srcu.

Lazar

Upravo je gore pomenut knez Lazar zadužen za činjenicu da se ovo ime ustalilo u našem narodu, iako je hebrejskog porekla. Kako je upravo on bio jedan od našoih najvećih vladara, te je predvodio narod u Kosovskom boju, ostala je praksa da se sinovima daje ovo ime, a ono ima i veoma lepo značenje „Bog je pomogao“.

- Oglasi -

Stefan/Stefana

Ime je grčkog porekla, a znači „onaj koji je ovenčan“, „onaj koji je krunisan“… U bukvalnom prevodu znači „kralj ili kraljica“, a upravo zato ime Stefan nosili su svi vladari čuvene dinastije Nemanjić.

Dušan/Dušanka

Ime je izvedeno od reči predivne reči „duša“, pa takvu simboliku i nosi sa sobom. Ime Dušan nosio je i anjveći vladar Srbije u istoriji – veliki car Dušan.

Jevrosima

Ime potiče iz grčkog jezika od reči „euphrosynos“ što znači radost, a takvu simboliku i nosi – neko ko je „radostan, veseo, živahan“. U helenskoj mitologiji Jevrosima je bila jedna od tri Harite, milostive dobročiniteljke. U Srbiji se ovo ime davalo deci u spomen na majku Kraljevića Marka Jevrosimu – oličenje pravičnosti i morala u sprskoj narodnoj poeziji.

Nemanja

Ime je poznato još pre 12. veka, iako je tada prvi put zabeleženo kada je Stefan Nemanja postao raški župan. Ipak, postoje navodi i da je praslovensko, a deci se davalo kao ime zaštite, odo od koga beže „zle sile i bauci“.

Tu je još čitav niz imena koje ima veze sa bogatom i slavnom srpskom istorijom poput Miloš, Marko, Jefimija, Simonida, Simeon…

- Advertisement -

Komentara
Loading...