Kako vaspitavaju Rusi?

0

Živim u primorskom mestu gde ima puno Rusa. Zaista puno! Kada idem ulicom više čujem ruski jezik nego naš. Nisam nikad bila nešto preterano oduševljena njima jer znaju da budu bahati ali primetila sam jedan stil vaspitanja veoma specifican za njih koji mi se svidja i zbog kog ih poštujem.
Ovih par stavki sam primetila kod bukvalnog svakog Rusa i to je nešto što im je svima zajedničko.

deca rusije

1. ODLIČNO PODNOSE HLADNOĆU.

Nisam ništa spektakularno otkrila,to je već svima poznato ali prosto moram da spomenem. Jednostavno,takav su narod,iz takvog podneblja dolaze i uvek se začudimo kad ih vidimo sa bebama u moru kako se kupaju a mi u duksevima napolju. Oni od marta kupaju bebe na terasama,to je čeličenje organizma i to njima nije ništa jer znamo da se oni i na snegu kupaju! 🙂

2. ZDRAV DORUČAK.

Svako,ali svako jutro za doručak se jede kaša. Ne znam kakva je tačno kaša u pitanju ali jedna Ruskinja mi je rekla da je kod njih takav običaj. I odrasli i deca svako jutro jedu kašu.

3. AKTIVNI SU.

Čak i jako malo dete ćete videti na nekim točkovima. Rolšue,bicikli,trotineti,skejt-  bordovi…samo da se kotrlja. I vrlo su spretni. Cele dane provode u igri,bave se sportom,penju se na drveće. Svako dete koje sam u zadnje vreme videla na drvetu je bilo rusko. Svako!

4. LEŽERNO SE OBLAČE.

I odrasli a posebno deca su vrlo ležerni u oblačenju. Toliko da se odmah prepoznaju. Nema tu nekog sredjivanja za dnevnu varijantu posebno ako si sa decom u šetnji. To je komotna odeća,udobna ravna obuća i obavezan ranac na ledjima, Sve mame Ruskinje koje su napolju sa decom imaju ranac na ledjima. I naravno svi su već odavno bosi! 🙂 Takodje,deca su DECA. Dakle nema preteranog sredjivanja,mašnica,suknjica itd. Svi su u majcama,trenerkama,helankama…da mogu slobodno da trče,skače,penju se i prljaju.

5. NE VIČU.

Čak se ni ne dovikuju. Još nijednom nisam čula da je neko od njih viknuo na dete. Ne znam na koju „komandu“ dozovu dete koje malo dalje otrči,to još nisam shvatila ali nikada nikoga od njih nisam čula da samo malo podigne ton. Neverovatno!

6. ZAHVALNI SU.

I neguju zahvalnost kod dece. Imala sam priliku da u parku slušam troje dece i njihovu mamu kako medjusobno dele bombone i jedno 50 puta su jedno drugom rekli „spasiba“.

7. VESELI SU.

Još nijedno rusko dete nisam videla da plače i drami na ulici. Svi su nasmejani i u nekom trku. Suviše su zauzeti igrom da bi se žalili na bilo šta.

I ne možes da im se ne diviš. Volela bih da poznajem lično nekog od njih pa da mi otkriju tajnu njihovog pozitivnog i , čini se, lakog vaspitavanja. Do tad mi ostaje da ih i dalje posmatram i              “ hvatam cake“. Sto puta sam se zamislila posmatrajući ih i pitala sam se šta mi to radimo od naše dece? Jer dok naša deca bulje u ekran i poziraju u “ full“ modnoj kombinaciji za instagram ( koju naravno ne smeju da isprljaju) njihova deca se veselo igraju na drveću. Zato Rusi,kapa dole!

PODELITE I SA DRUGIMA :* HVALA

Drugi su čitali i ove tekstove

[iframe-popup id=“9″]

Komentara
Loading...