Ruski EKSPERIMENT:Decu zatvorili bez interneta, 8 sati kasnije ishod je STRAŠAN!

0

Deci od 12 do 18 godina ponuđeno je da dobrovoljno provedu 8 sati sami sa sobom, bez mobilnog telefona, interneta, radija i televizije.

Bilo je dozvoljeno da pišu, čitaju, sviraju muzičke instrumente, crtaju, rade ručni rad, pevaju, hodaju i td.

Prema pravilima ekperimenta, deca su morala da dođu sutradan kod nje i da ispričaju svoje utiske o vremenu provedenom u samoći. Tokom eksperimenta im je bilo dozvoljeno da zapišu svoja osećanja, dok je psiholog mogao da prekine eksperiment ako uoči da je dete napeto, da mu je neprijatno ili da se oseća anksiozno.

Psiholog je verovao da je eksperiment bezbedan i bezopasan, ali niko nije očekivao ovako šokantne rezultate. Od 68 učesnika, samo tri osobe: dve devojčice i jedan dečak, su završili eksperiment.

Troje je imalo samoubilačke misli. Pet je doživelo akutne „napade panike“.Učesnici su imali mučninu, znojenje, vrtoglavicu, nalete vrućine, bol u stomaku, osećaj „pomeranja“ dlaka na glavi i td. Gotovo svi su imali osećaj straha i anksioznosti. Sve je ovo nastalo samo dva, do tri sata od započinjanja eksperimenta. Deset ljudi je prekinulo eksperiment nakon 3 i više sati, ostali su odustali u prva dva sata.

Devojčica koja je „preživela“ eksperiment do kraja, zapisivala je svoje stanje, a kada je psiholog čitao njene beleške naježio se od neprijatnosti.

Iz etičkih razloga te beleške nikad nisu objavljenje.

Kada su odustali od eksperimenta, 14 tinejdžera je odmah proverilo društvene mreže, 20 je nazvalo prijatelje sa mobilnog telefona, troje je zvalo roditelje, pet je otišlo kod prijatelja. Ostali su uključili televizor ili su jednostavno gledali nešto na internetu.

- Oglasi -

Pored toga, skoro svi su uključili muziku gotovo odmah ili su stavili slušalice na uši.

Svi strahovi i simptomi su nestali odmah nakon prekidanja eksperimenta.

63 tinejdžera su retroaktivno prepoznali eksperiment kao koristan i zanimljiv za samopoznaju. Šest ih je ponovilo eksperiment i tvrde da su nakon petog ili šestog puta uspeli da „izguraju do kraja“.

Kada su analizirali šta im se dogodilo tokom eksperimenta, 51 osoba je koristila izraze „zavisnost“, „ispostavilo se da ne mogu da živim bez….“, „doza“, „razbijanje“, „sindrom povlačenja“, „ne mogu da živim u tišini“ i td.

Svi, bez izuzetka, su bili strašno iznenađeni mislima koje su im pale na pamet tokom eksperimenta, ali nisu bili u stanju da ih pažljivo razmotre, zbog pogoršanja njihovog stanja.

Dečak koji je uspeo da završi eksperiment vreme je proveo tako što je sklapao model jedrilice. Pravio je pauze za hranu i piće i da prošeta psa….

Devojčica koja je završila eksperiment, vreme je provela tako što je prvo sortirala a zatim i sadila i presađivala cveće.

Ni kod jedno od njih nisu primetili „čudne misli“ ili iskusili negativnu energiju.

Foto freepik
Autor/Izvor SD

- Advertisement -

Komentara
Loading...