Ruski pedijatar upozorava: Zbog ovih roditeljskih grešaka – decu “hvataju” prehlade i virusi!

0

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako u krug.

 

Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo što bi trebalo, a što ne, iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

- Oglasi -

“Koncentracija virusa pod vedrim nebom je tisućama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

Poznati ruski pedijatar daje savet roditeljima kako na pravi način zaštiti decu od naleta virusa i prehlada.

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa 2 nedelje kod kuće i tako u krug.

Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo što bi trebalo, a što ne, iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

“Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadu puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

Zato bi trebali dva puta razmisliti prije nego što povedemo decu bilo kuda, a da to nije napolju. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog trgovačkog centra, gde hrle u igraonicu ‘pošto je napolju hladno’.

Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili napolju.’

‘Zašto?’

‘Paaaa, hladno je.’

Sigurno je da odgajatelji znaju koliko je važan boravak vani i nadam se da je sve bliži trenutak kada će boravak napolju zaista postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje deteta’ ili bar prestati važiti kao argument – objašnjenje da je dete “lepo obučeno pa ne može napolje”.

5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra

Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog trena umiru na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16 do 22°C, relativna vlažnost vazduha – 40 do 70%.

„Držite se ovih granica“, kaže on, “Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte!”

Stavite rukavice kad morate dohvatiti nešto na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).

Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirite usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičicu soli na 1 litru prokuvane vode.

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se poslednjih godina sve češće nose maske (odbijam zamisliti decu pod maskama kako čilo trčkaraju u tržnom centru!). Maska, međutim, ne spašava zdravu osobu i nema razloga da je nosi onaj ko je zdrav, rekao je dr. Komarovski i dodao:

„Masku nosi oboleli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost. Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnost obolijevanja od virusne infekcije. Verovatnost obolijevanja umanjuje zdrava prehrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmeh i vedro raspoloženje”.

 

Foto Profimedia
Autor/Izvor atma

- Advertisement -

Komentara
Loading...