Samo OVAJ TEST predviđa ovulaciju dva dana ranije! Ako pokušavate da dobijete bebu, postoji novi način da odredite plodne dane

0

Praćenje menstrualnog kalendara, cervikalne sluzi, temperature načini su za određivanje plodnih dana. Međutim postoji još jedan, LH test, koji najavljuje ovulaciju dan-dva ranije.

Žene koje planiraju bebu na više načina mogu da odrede plodne dane. Najpre se u obzir uzima činjenica da plodni dani nastupaju između 10. i 16. dana ciklusa. Dva-tri dana pre i dan-dva nakon najplodnijeg dana idealni su za odnos ukoliko planiramo potomstvo. Prvi dan kada žena dobije ciklus računa se kao prvi dan ciklusa, osim ukoliko menstruaciju nije dobila tokom noći, tada se računanje prvog dana menstrualnog ciklusa prebacuje na naredni dan.

– Prirodni znaci koji nam mogu pomoći da vidimo da li smo u plodnim danima jesu i merenje bazalne temperature i praćenje vaginalnog sekreta. Kada je žena u ovulaciji, vaginalni sekret izgledom i elastičlošču podseća na belance. Folikulometrija je ultrazvučno praćenje folikula, njihovog rasta i oslobađanja jajne ćelije, a ukoliko zbog obaveza ili iz finasijskih razloga niste u stanju da ispratite pet folikulometrija, kućni ovulatorni testovi dobra su i poprilično pouzdana alternativa – objašnjava dr Slavica Vasiljević, ginekolog-akušer.

Kad je kućni test pravo rešenje

Neke žene nemaju plodne dane sredinom ciklusa, već na početku, a folikulometrijom ili kućnim testom lako može da se utvrdi da li žena spada u tu grupu.

Prema rečima naše sagovornice, princip testiranja kućnih ovulatornih testova je jednostavan. Slično testu za trudnoću, potreban je uzorak urina u koji se nakratko uroni štapić do kontrolne crte ili kako već piše na uputstvu. Ukoliko je rezultat pozitivan, uglavnom se očita vrlo brzo, ali u uputstvu stoji da ne treba čekati više od pet minuta za očitavanje rezultata.

Odnos dan-dva pozitivnog rezultata

Pri utvrđivanju trudnoće testovi reaguju na povišen HCG hormon u urinu, dok testovi za ovulaciju reaguju na povišen nivo luteinizirajućeg hormona – LH. Testovi za utvrđivanje ovulacije kao što su LH trake detektuju nivo LH u urinu.

– Idealno bi bilo test raditi između 12 i 20 časova i ne piti tečnost bar dva sata pre testiranja, da se ne bi razblažila koncentracija LH hormona u mokraći i dobio lažno negativan rezultat. Skok LH hormona u mokraći je pokazatelj nastupajuće ovulacije – kaže dr Vasiljević i napominje da, iako su svi ovulatorni testovi slični, tj. funkcionišu po istom principu, najbolje je uvek pročitati uputstvo. Za razliku od testa za trudnoću, za ovulatorni test nije preporučljivo uzimati prvi jutarnji urin.

- Oglasi -

Treba napomenuti i da pojedini lekovi mogu uticati na netačan rezultat testova za utvrđivanje ovulacije, na primer lekovi za povećanje plodnosti, naročito oni koji sadrže hormone FSH, LH i HCG, zatim neki antibiotici koji sadrže tetraciklin, kao i hormonska terapija.

Test se radi jednom dnevno. Obično sedam dana dok se ne odredi dan nadolazeće ovulacije.

Ukoliko je ovulatorni test pozitivan, znači da će ovulacija nastupiti u narednih 24–48 sati. To je ujedno i najbolje vreme za planiranje ciljanog seksualnog odnosa.

Nedoumice kod LH testa

Kod nas utvrđivanje plodnosti LH testom nije toliko čest metod, pa žene s razlogom nisu sto posto sigurne u njega. Uz to, nisu ni sigurne da li ovulacija može da izostane iako se pojavi cervikalna sluz u formi belanceta, odnosno test za utvrđivanje ovulacije ne zabeleži porast luteinizirajućeg hormona (LH).

– Odgovor je da je moguće imati sluz kao belance, a da ipak ne dođe do ovulacije. Nije moguće da ovulirate, a da pritom ne dođe do porasta luteinizirajućeg hormona i jeste moguće da test za utvrđivanje ovulacije ne pokaže porast LH, a da do ovulacije ipak dođe.

Test može da pokaže i lažan rezultat kod žena koje su se nedavno porodile ili koje doje, kao i kod žena starijih od 40 godina kojima se bliži menopauza, mogu imati povećani nivo LH

Idealno bi bilo test raditi između 12 i 20 časova i ne piti tečnost bar dva sata pre testiranja.

Olgica Kravljača, Blic žena

- Advertisement -

Komentara
Loading...