Samopouzdanje dece

Kako razviti detetu samopouzdanje ?

 

Dragi roditelji deca koja imaju samopouzdanje lakše podnose neuspeh i lakše ostvaruju svoje potencijale. Da bi dete imalo samopouzdanja, potrebna je stalna podrška roditelja, njihov konstantan angažman u stvaranju samopouzdanja i njihova bezuslovna ljubav.

- Oglasi -

Da bi dete stvorilo pozitivnu sliku o sebi, mora da se oseća voljeno i prihvaćeno u svakom trenutku i situaciji, a na roditeljima je odgovornost i zadatak da se dete zaista tako i oseća.

Uloga roditelja u detetovom prihvatanju sebe je vrlo velika. Važno je da uvek obratite pažnju na pozitivno ponašanje svog deteta, na njegov uspeh, trud i napredak. Takve stvari ne bi smeli da zanemarujete ili uzimate zdravo za gotovo. Važno je da takvo ponašanje pohvalite i da date detetu posebnu važnost.

Takođe je važno da često detetu govorite koliko ga volite, bilo kad, bez obzira da li je li baš tada učinilo nešto dobro.
Poželjno je često govoriti detetu da je sjajno, da je super, da ga hrabrite i bodrite rečenicama: “Ti to možeš”, “Ti si hrabar/hrabra”, “Kako si dobar/dobra u tome”! Takve poruke detetu pružaju osećaj ljubavi, prihvatanja i grade njegovo samopouzdanje, ulivaju mu sigurnost i podstiču pozitivnu sliku o njemu. Kada dete vidi da njegov crtež pokazujete svojim prijateljima ili ga okačite na zid, nikada neće misliti da ne zna da crta. A ako mu nekad neko i kaže da ne zna crta, teško da će mu to poljuljati samopouzdanje toliko da prestane da se bavi crtanjem.

Kada dete stekne poverenje u “svoje ja” i u sopstvene posobnosti, niko mu nikada neće stati na put do uspeha!

 

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)