Šarčević: Deca moraju da idu u školu i budu vakcinisana, u suprotnom slede kazne za roditelje

0

Deca moraju da idu u školu i moraju da budu vakcinisana, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, odgovarajući na pitanje mogu li mališani koji nisu vakcinisani da se upišu u prvi razred.

foto . Shutterstock

On je pojasnio da se u lekarskom uverenju za dete, koji roditelji pribavljaju radi upisa, nalazi i vakcinalni status, odnosno informacija o tome da li je dete vakcinisano ili nije.

– Ukoliko dete nije vakcinisano prekršen je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za roditelje slede i novčane kazne. Škola može da upiše dete i da vas upozori da imate vremena da to obavite. Ako neko tera inat sa državom, ulazi u sistem kazni – naglasio je ministar.

On je podsetio na epidemiju malih boginja, koju je Srbija nedavno imala, što je direktna posledica nevakcinacije.

– Mislim da niko razuman ne može da zastupa takve stvari – zaključio je Šarčević.

- Oglasi -

Istovremeno, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da su sve vakcine, predviđene za imunizaciju dece pri upisu u prvi razred osnovne škole, dostupne u svim domovima zdravlja.

„Sve vakcine koje su predviđene Programom imunizacije i kalendarom imunizacije dostupne su na vakcinalnim punktovima u dovoljnim količinama za svu predškolsku decu – navodi se u saopštenju Instituta.

Iz Instituta apeluju na roditelje da decu vakcinišu u domovima zdravlja kod izabranih pedijatara, vakcinama koje je država obezbedila, a koje su u skladu sa Kalendarom imunizacije.

– Vakcine koje se ovih dana spominju u medijima nisu predviđene važećim Pravilnikom i Kalendarom imunizacije, te je nepotrebno da ih roditelji kupuju u apotekama. Ističemo da su sve vakcine koje su potrebne, dostupne na vakcinalnim punktovima i da domovi zdravlja spremno očekuju buduće prvake da dođu na potrebnu vakcinaciju – stoji u saopštenju.

izvor.blic

VAŽNO SAOPŠTENJE PROČITAJTE I OVO :

ŠKOLARCI VIŠE NEĆE IĆI UJUTRU U ŠKOLU Od 1. septembra srpske đake čeka najveća promena ikada!

- Advertisement -

Komentara
Loading...