SAVET PEDIJATRA: OVO bi trebalo da bude prva ČVRSTA hrana vaših beba

Česta roditeljska greška.

Prva nemlečna hrana koja se nudi bebi trebalo da budu brokoli i spanać, a ne banane ili pirinač, kao što roditelji često rade, smatraju lekari.

Namirnica kojom ćete dete upoznati sa čvrstom hranom trebalo bi da bude neko povrće, brokoli, karfiol ili spanać.

Iako većina roditelja bebi prvo ponudi izgnječenu bananu ili dobro kuvan pirinač, stručnjaci za ishranu dece kažu da je to velika greška pošto se deca tako navikavaju na slatkaste ukuse i veća je verovanoća da će kasnije biti probirljiva i “izvoljevati” oko hrane.

- Oglasi -

Ako je prvo što vaše dete oseti, posle mleka, voće, koje je slatkasto, manje su šanse da posle jede povrće bez problema, jer se deca, kao i odrasli uostalom, lako naviknu na nešto prijatnog ukusa nego na nešto što je neutralno, ili malo i gorko, kakvo povrće može da bude.

Pedijatri zato savetuju da se deci oko šestog meseca ponudi povrće koje malo gorči, naročito one vrste koje deca generalno ne vole – brokoli, spanać i slično.

Čak i ako vam bude bilo potrebno nekoliko pokušaja da dete naviknete na ovako čudne i nepoznate ukuse, isplatiće vam se kasnije, kad u predškolskom uzrastu dete bude jelo povrće bez ikakve diskusije i pokušaja da to eskivira.

I ima smisla, ako detetu ponudite nešto tako divno kao što je gnječena banana, ili kuvana pa ispasirana breskva, i beba se na to navikne… Pa ko bi posle toga prihvatio brokoli bez protesta?

SD

Komentara
Loading...