SAVETI LEKARA koji će trudnicama omogućiti ugodan noćni odmor i tokom leta!

0

Da bi buduća mama mirno provela noć, pored udobnog kreveta, treba da pronađe i adekvatan položaj za spavanje.

Udoban i miran san je neophodan svakoj trudnici, jer je pred njom period pun izazova i briga
Za početak zamračite sobu, stavite čistu posteljinu i izbacite komjuter iz prostorije u kojoj spavate.

1) JASTUCI
Stavite nekoliko jastuka i lezite preko njih. To bi trebalo da odalji bebu od vaše dijafragme, smanji pritisak i olakša vam disanje. Pluća će biti slobodnija i nećete imati nikakve bolove ili neprijatnosti.

2) VODA
Unosite dovoljno vode tokom dana, ali izbegavajte da se nalivate tečnošću posle 18 časova. Tako ćete sprečiti da vam bešika bude prepunjena u vreme kada treba da se odmarate i manje ćete ići toalet. Ne pijete ni kafu, jer će vas kofein dodatno uzburkati.

3) MLEKO
Pre spavanja popijte malu šolju mlakog, obranog mleka. Laktoza u mleku je šećer koji stimuliše insulin koji pomaže proteinima, kao što je triptofan u mleku da uđu u mozak, a to olakšava da zaspite. Ako loše varite laktozu, što je slučaj sa većinom trudnica, probajte sojino ili pirinčano mleko.

- Oglasi -

4) TEMPERATURA
Isključite klimu ili grejalice u spavaćoj sobi. Obavezno je provetrite pre spavanja. Telo se lakše opušta u hladnijem okruženju. Osim toga, trudnice često imaju napade toplote, pa zato dodatno vodite računa o temperaturi u stanu.

5) LEKOVI
Ako vaš problem sa spavanjem ugrožava vaše i bebino zdravlje posavetujte se sa lekarom- možda je neophodno da uzimate medicinske preparate za san. Postoje lekovi koji su dozvoljeni i trudnicama, pa čak i novorođenčetu, ali vodite računa i u svakom slučaju se konsultujte sa doktorom.

6) SPAVAJTE SA STRANE
Lezite sa strane. Bolje je da se odmarate na levoj, nego na desnoj strani, jer je tako olakšan protok krvi ka materici. Na stomaku sasvim sigurno nećete spavati, ali izbegavajte da se odmarate i na leđima – u tom položaju težina materice pritiska krvne sudove koji hrane placentu i srce.

Profimedia, Wavebreak

Drage trudnice uzimajte dosta tečnosti , voća i povrća !!

- Advertisement -

Komentara
Loading...