Saveti za majke nakon POROĐAJA !

0

Mnoge žene nakon porođaja razmišljaju o tome kako da se što pre naviknu na nove životne okolnosti i kako da se što pre vrate u rutinu. Rođenje deteta predstavlja novu životnu situaciju koja za sobom nosi puno toga kao što je dojenje i povratak snage nakon porođaja.

 

Dojenje je važno zbog detetovog zdravlja i da što pre stekne imunitet kako ne bi često bilo bolesno. Koliko je važno da majka doji svoje dete tako je potrebno i da ima snagu koja će joj trebati da detetu pruži sve ono što mu treba.

 

Postavlja se pitanje smanjuje li dojenje imunitet žene? To nije istina i zavisi od svake ženi. Sve majke koje su i pre trudnoće bile zdrave i nisu imale hroničnih bolesti neće imati problema s imunitetom tokom dojenja.

U kritičnoj grupi nalaze se one žene čija iscrpljenost dolazi iz drugih razloga, bilo da se radi o anemiji zbog manjka gvožđa koje su imale i pre trudnoće ili nekog oblika hronične bolesti. Manja količina gvožđa kod dojilja može biti uzrok slabljenja imuniteta i veću podložnost infekcijama.
Pored imuniteta koji je važan za svaku osobu pa tako i za sve žene koje su rodile, mnoge mame novorođene dece suočene su sa još jednim velikim problemom, a to je iscrpljenost zbog manjka sna. Manjak energije opasan je zbog toga što su žene koje su nedavno rodile podložnije opasnim virusima.

Organizam je stalno izložen mnogim bakterijama i infekcijama i zato je važno da vodite računa o zdravlju. Sve mame koje su ušle u nov period života, mogle bi poboljšati kvalitet života tako što će pojačati rekreativne aktivnosti.

Preporučaju se dugotrajne šetnje s detetom za vreme lepog vremena i kada nije jako hladno. Osim rekreacije važno je da se mame uspeju dovoljno naspavati. Potrebno je odspavati do osam sati, a nećete pogrešiti ako iskoristite svaki trenutak tokom dana.

Umesto pospremanja po stanu iskoristite vreme dok vaša beba spava kako bi i vi malo odmorili. Uvek možete potražiti pomoć svojih najbližih koji će uskočiti kad je to god potrebno. Uživajte u ulozi majke i u dragocenim trenucima sa svojim detetom.

 

 

Komentara
Loading...