SAVETI:Pravilno hranjenje bebe na flašicu”

Nikada ne pokušavajte da hranite bebu dok plače, već je prvo umirite. Trebalo bi da obratite više pažnje na “signale” koji će vam dati do znanja da je dete gladno. Vreme hranjenja je od izuzetne važnosti

??????????????????????

Majčino mleko sadrži sve hranljive materije potrebne za bebin razvoj, a ujedno jača imunitet. Zato je poželjno da dojite što duže. Naravno, u jednom trenutku ćete preći na flašicu, pa bi trebalo da znate sledeće:

Idealan položaj za hranjenje je da sednete na krevet i podignite kolena, a bebu naslonite na butine.

– Nikada ne pokušavajte da hranite bebu dok plače, već je prvo umirite. Trebalo bi da obratite više pažnje na “signale” koji će vam dati do znanja da je dete gladno, poput otvaranja usta.

– Vreme hranjenja je od izuzetne važnosti, a bebi je lakše da se usredsredi na jelo u prostoriji koja nije bučna i osvetljena.

– Kada ispije pola flašice, podignite dete i pomozite mu da podrigne i izbaci suvišan vazduh. Tako će manje pljuckati hranu, a neće imati nadimanje.

– Čim prestane da vuče cuclu, znači da je dovoljno sito ili da hoće da podrigne. Zato ga nemojte siliti da nastavi, jer dobro zna kad mu je dosta. Pustite ga da se malo odmori, pa pokušajte još jednom. Ako odgurne flašicu i okrene glavu – hranjenje je završeno.

– Mleko u prahu uvek pripremajte strogo po upustvu i neposredno pre hranjenja. Nikako ga ne zagrevajte u mikrotalasnoj, već u šerpici sa provrelom vodom na nekoliko minuta.

– Večernji obrok neka bude deo rutine pred spavanje. Nikako ne stavljajte bebu u krevetac sa flašicom, jer će je tražiti i kad poraste, a to negativno utiče na zubiće.

– U prelasku sa dojke na flašicu, otac može da bude od velike pomoći i preuzme ulogu hranitelja bebe. Tako se ujedno i jača bliskost između njega i bebe. Zato mu dopustite da uživa u tome.015

Komentara
Loading...